Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Satirikeren Luz tegner sit liv efter massakren på Charlie Hebdo

Tegneren Luz kom for sent på arbejde den morgen, hvor 11 af hans kolleger på satiremagasinet Charlie Hebdo blev dræbt af terrorister – hvor svært det er at leve med, viser han i bogen ’Katarsis’

Luz var blandt de første på åstedet. Han hørte skuddene og så de hætteklædte attentatmænd forlade redaktionslokalerne. I hans tegninger siger det TAT TAT TAT, og de to sorte skikkelser bryder ud i en art dødedans i gaden, elegant flydende hen over siderne.

Illustration fra bogen

Kultur
5. marts 2021

Tegneren Renald Luzier, alias Luz, har fødselsdag den 7. januar. I 2015 blev han den dag i sengen med sin kone en times penge for længe. Det betød, at han ikke fik trakteret sine kolleger på satiremagasinet Charlie Hebdos redaktion med den sæsonobligatoriske galette de rois, som han ellers på den tid havde for vane at tage med til deres ugentlige møde. Det betød også, at han gik fri af den massakre, der blev hans kolleger til del samme morgen. 11 af dem døde for to islamistiske terroristers hænder, men forsynet ville, at Luz tegnede videre.

Det gjorde han så. Den følgende uge udkom Charlie Hebdos nummer 1178, den såkaldte ’overleverudgave’, i et uhørt oplag på knap otte millioner eksemplarer. På forsiden var Luz’ nu ikoniske tegning af profeten Muhammed, som klædt i hvid sørgedragt fælder en tåre, under teksten ’ALT ER TILGIVET’.

I hænderne holder han et skilt, hvorpå er skrevet ’JE SUIS CHARLIE’ – den solidaritetstilkendegivelse, der gik viralt efter massakren, og under hvilke hundredtusindvis af mennesker gik på gaderne i Frankrig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her