Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Thomas Boberg skriver altid og midt i kaos og fortvivlelse

60-årige Thomas Boberg gør status i sin nye digtsamling. Typisk for ham med en stærk og ny begyndelse
Meget litteratur bliver skrevet på kriser. Det særlige ved Thomas Boberg er, at han skriver midt i kaosset og fortvivlelsen. Han tøver ikke

Meget litteratur bliver skrevet på kriser. Det særlige ved Thomas Boberg er, at han skriver midt i kaosset og fortvivlelsen. Han tøver ikke

Jens Hartmann Schmidt

Kultur
5. marts 2021

Når verden ser allermest håbløs ud, hvilket den jo gør igen og igen, skriver Thomas Boberg et digt. For mig er han poesiens superhelt, der slår til i umulige og uoverskuelige situationer. Også her i sin nyeste digtsamling, Forberedelse til livet

Som en, der aldrig bliver lammet og stum af sorg og magtesløshed, men tværtimod svarer igen med digterens eneste middel, sproget, og derigennem forholder sig til det smertelige. Det kan være hans egen smerte, men oftere er det andres. 

Situationerne kan være uoverskuelige som Vestens udnyttelse af det afrikanske kontinent, så triste som københavnske tiggere, der kun møder folk med plastikkort, så besværlige som Marianne Stidsens angreb på #MeToo samt den såkaldte hvidhedsdebat tilbage i 2014. I forbindelse med sidstnævnte skrev Boberg et digt med titlen »Racisme«. Bare sådan.

Da han selv var ved at dø af en leverforgiftning efter en rejse til Etiopien i 2013, skrev han på Facebook fra sengen på Rigshospitalet. Da hans nære digtervenner, Klavs Bondebjerg, Morti Vizki og Pia Juul hver især døde alt for tidligt, skrev han. Hans digt til minde om Pia Juul er med i denne nye samling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her