Vi er vilde med ...
Læsetid: 5 min.

Ugens kulturanbefalinger: Kunstmeditation, fastfoodkulturhistorie og god byggeskik på instagram

Signe Wenneberg sender os bæredygtige husdrømme og bygningskulturarv på Instragram, og en musiker og en billedkunstner sender os rundt i lyden af amerikansk kulturmiskmask. Imens lader National Gallery os meditere over Turner, og Revolver viser forførende teatermonologer. Kom med!
Har man virkelig lyst til at lytte til 300 timers radio, der blandt andet indeholder en reportage fra en mand, der har besøgt 16.025 Starbuckscaféer? Ja!

Har man virkelig lyst til at lytte til 300 timers radio, der blandt andet indeholder en reportage fra en mand, der har besøgt 16.025 Starbuckscaféer? Ja!

Scott Olson

Kultur
5. marts 2021

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Kulturhistorien studeret gennem fastfoodkæder

Hvis du tager et timelangt interview med en Dunkin’ Donuts-direktør om kædens historie, krydrer det med en reportage fra en mand, der har besøgt 16.025 Starbuckscaféer, tilsætter et otte minutter langt Grateful Dead-nummer og en analyse af mandlige grungesangeres underligt gutturale sangstemmer, og så topper det op med en sammenligning af de største Billboard-hits fra 1983 og denne uges topfem på Apple Music, så får du nogenlunde et afsnit af Vampire Weekend-forsangeren Ezra Koenig og kunstmaleren Jake Longstreths onlineradioprogram, Time Crisis, på Apple Music.

Hver anden mandag de seneste fem år har jeg troskyldigt lyttet til programmet, der sendes live natten til mandag og derefter kan høres når som helst. 300 timers radio har jeg hørt. Det er efterhånden den eneste grund til, at jeg ikke har byttet den ellers halvslatne streamingtjeneste Apple Music ud med et Spotify-abonnement.

Hvis du synes, at en blanding af musik, kunstsnak og fastfoodkædehistorie lyder som et underligt usammenhængende miskmask, har du helt ret. Men i realiteten fungerer det, og jeg er over årene blevet overbevist om, at man kan lære næsten alt om nyere amerikansk kulturhistorie ved at studere den gennem fastfoodkædernes prisme.

Longstreth og Koenig deler en entusiasme og et humoristisk sprog, der kan binde højt og lavt sammen og formår at skabe et rum, hvor kunst godt må være sjovt. Deres venskab er af den slags, hvor man som lytter føler sig i et trygt rum blandt gamle bekendte. Hvor man trygt kan læne sig tilbage uden at tage ordet og stadig være med.

Og der er ingen grund til at fortvivles over, at man først nu stiger på vognen. Showets fangruppe er yderst aktiv og har lavet guides til samtlige 142 episoder, som kan findes ved at google ’Time Crisis Universe’. Det er bare at komme i gang!

Johann Sten Nielsen

Time Crisis kan høres på Apple Music. Der kommer nyt afsnit hver anden mandag.

Fem langsomme minutter i Van Goghs skyer

Kan man lugte til et maleri? Det kan jeg næsten i en af det britiske kunstmuseum National Gallerys genialt korte, fire-fem minutter lange kunstmeditationer, som man kan finde på YouTube. Her guider en lav kvindestemme for eksempel til at kigge på Odilon Redons stregtegninger af udtværede blomster – og som var det det naturligste i verden, foreslår hun, at malerteknikken minder om at mase sommerbær, så det dufter. Ahhh. 

Det er kunstformidling og meditation i lykkeligt gadekryds. National Gallery kalder deres videoer for slow looking, men det skal man ikke afskrive som pseudo-buddhistisk krukkeri. For videoerne er elegante øvelser i at se og sanse.

På et Van Gogh-maleri zoomer kameraet først ind på de hektisk blæsende skyer over en provençalsk mark. Så opfordrer stemmen blidt til at lægge mærke til bevægelser og linjer i ens egen stue, og det føles, som om penselstrøgenes rytme forplanter sig til den virkelige verden. Tågen i et Turner-maleri minder pludselig om ens egne fugtige håndflader. Et stilleben med en kop vand går fra at være en kedelig hverdagsscene til et storslået spil mellem cirkelbevægelser og lys, når man først bliver opmærksom. 

De britiske museers YouTube-kanaler må dyrke en form for internetmagi, for kunstoplevelsen bliver så sanselig, at man helt glemmer, at man ikke selv er der. National Gallery laver også restaureringsvideoer, hvor man ser skidtlag blive skrællet af Rubens-malerier, så de klarer op – og det kulturhistoriske Victoria and Albert Museum lader ufrivilligt komiske briter fremvise berømte senge, hvor store personligheder har knaldet. Det kurerer – næsten – rejse- og museumsfeberen.

Bodil Skovgaard Nielsen

Søg på ’The National Gallery’ eller ’Victoria and Albert Museum’ på YouTube.com for at finde museernes videoer.

Signe Wenneberg ved, hvor vi bør bo

Aaahh, lyden af knirkende gulvbrædder og lugten af linolie om morgenen! Jeg har et yndlingsprogram på tv. Det er svensk og går ud på, at den murerskeklaskende og milde bygningskonservator Erika Åberg og den venlige laps og historiekyndige Rickard Thunér sammen besøger gamle huse og hjælper dets beboere med at renovere en del af huset. Samtidig går de på jagt efter husets historie: Hvem har bygget det, hvem har boet dér før? Socialhistorie OG bæredygtigt byggeri!

Jeg har altid opfattet det som meget svensk og umuligt at gennemføre i Danmark: Har vi ikke revet alt det, vi har opfattet som gammelt lort, ned og erstattet det med parcelhuse? Det viser sig, at jeg tog fejl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Signe Wenneberg (@signewenneberg)

Jeg har for nylig opdaget journalist, foredragsholder, havemenneske og bæredygtighedsekspert Signe Wennebergs instagramprofil. Her har hun sat sig for at vise os, hvor meget fantastisk smukt husbyggeri, der findes i Danmark. En hel serie om huse, kulturarv og byggeskik, hvor hun hver dag viser et billede af et smukt hus, man kan erhverve sig for en slik, hvis man kan flytte til Rudkøbing, Hesnæs, Ærø, Holsted eller hvad med Rynkeby, hvor der lige nu er et rødt bindingsværkshus med en masseovn til salg for under en halv million. Og hvis der er noget, det seneste års tvungent hjemmearbejde har vist os, så er det, at det kan man godt.

Kom med ind på Signe Wennebergs instagramprofil, og drøm om linoliemalede træpaneler, ruder i pustet glas og bruntglacerede tagsten. Du kan også finde tv-programmet Det sitter i väggarna på svtplay.se.

Anita Brask Rasmussen

Ja tak til lyndramatik a la Hagen 

Gider vi overhovedet se flere teatermonologer, hvor et desperat menneske taler ind i sin egen ensomme computer? Ja tak. Jeg gider i hvert fald godt se Tina Gylling Mortensen, når hun stiller sit forunderlige fjæs og sin ubluhed til rådighed for så grotesk en tekst som Christina Hagens »Det spejl de kalder dig«.

For billederne svulmer op i absurd opremsning: »Jeg er en leverpostej på 65. Jeg er et liderligt ådsel af flæsk.« Og så videre. »Hallo! Er der lyd på? Kan du høre mig?« Sådan begynder hun ellers uskyldigt i påskegult outfit. Men snart afslører hun omhyggeligt sine tanker om kærlighed og købesex på en strand i Ghana. »Hvad synes du om bedstemødre, der sutter pik?« spørger hun nysgerrigt. For hun vil så gerne tale om sin nye mand – sin nye ejendom. Og så kan man sidde som tilskuer og vælge, om man vil føle afsky eller fascination. Jeg gør det sidste – og bliver forført.

Den unge instruktør Emil Rostrup har iscenesat med et finurligt blik, der fører tilskuerne med ind bag kvindens lyst i obskure skygger og under sære masker – mystisk fotograferet af Jonas Skovbjerg Fogh i et svulstigt mix af usminket hud, hårdkogte æg og tåneglelak.

Østerbro Teater var tidligt ude med teatervideoerne Coronamonologerne. Nu har scenen Revolver skabt sit eget videoformat med navnet Revolver Play med afsnit på fem-seks minutter. Du kan donere 25 kroner. Hvis du har lyst.

Anne Middelboe Christensen

’Det spejl de kalder dig’. Tekst: Christina Hagen. Iscenesættelse: Emil Rostrup. Medvirkende: Tina Gylling Mortensen. Revolver Play. Pris: 25 kroner.

Serie

Vi er vilde med ...

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her