Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

’De andre’ er en nyklassiker om samfundets nederste. Det er Danmark set fra fortovskanten

Det kan godt være, at vi i middelklassen kan ignorere de hjemløse, når vi passerer dem på gaden, men i Mikael Josephsens fremragende kollektivroman skal de træde frem i al deres uomgængelighed. Og det gør de
Mikael Josephsens roman har givet de hjemløse en fortælling, og dansk litteratur er blevet beriget med karakterer som Bo, Slagteren og Konen.

Mikael Josephsens roman har givet de hjemløse en fortælling, og dansk litteratur er blevet beriget med karakterer som Bo, Slagteren og Konen.

Laerke Posselt

Kultur
29. april 2021

Når man træder ind i Mikael Josephsens roman de andre, er det ikke for som i det meste anden ny litteratur at møde genvordigheder skildret i den danske middelklasse. Her er ikke meget om parforholdets kvaler og midtvejskrise, moderskabets udfordringer, søvnproblemer, berømmelsens ambivalens eller andre af de problematikker, der synes at udgøre middelklassens primære fokus.

Mikael Josephsens roman er derimod befolket af mennesker på samfundets bund – der hvor den basale kamp for at overleve altid kommer før kampen for at udholde livet. Dette tilsyneladende modsætningsforhold findes dog ikke i hans roman, da det at overleve og udholde livet bliver ét og det samme. De andre er et portræt af dem, der sidder foran Brugsen, Føtex og Rema 1000 og sælger Hus Forbi. Det er Danmark set fra fortovskanten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for en god anmeldelse :-)

Peter Mikkelsen, Steen Sommer, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Tina Peirano, ingemaje lange, Annette Chronstedt og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar