Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Dokumentarfilm genindsætter kvinderne i den elektroniske musiks historie

Fabelagtig dokumentarfilm, der kan ses på CPH:DOX, genindsætter kvindelige elektroniske pionerer på det maskulint dominerede parnas. Det sker i et sanseligt, ofte overraskende billedsprog og med visionær musik og fortællinger om, hvor frigørende elektronikken var i en mandsdomineret verden
Dokumentarfilmen ’Sisters with Transistors’ handler om stolte kvinder, der kæmper med enorme teknologiske, økonomiske og kulturelle udfordringer i en musikalsk stokkonservativ, ærkepatriarkalsk verden.

Dokumentarfilmen ’Sisters with Transistors’ handler om stolte kvinder, der kæmper med enorme teknologiske, økonomiske og kulturelle udfordringer i en musikalsk stokkonservativ, ærkepatriarkalsk verden.

CPH:DOX

Kultur
29. april 2021

Tillad denne mandlige anmelder at overlade ordet til en kvinde, til amerikanske Laurie Anderson. Med sin erfaring inden for kvindelig elektronisk musik og innovation taler hun med størst autoritet.

»Det her er historien om kvinder, der hører musik i deres hoveder. Om radikal lyd, hvor der engang var stilhed. Om drømme realiseret med teknologi.«

Det er introduktionen til den fabelagtige musikdokumentarfilm Sisters with Transistors. Det er fransk-amerikanske Lisa Rovners fuldlængdedebut om »elektronisk musiks ubeskedne heltinder«. Ni kvinder, der i hver sin tid mødte forhindringer i en mandsdomineret verden, men fandt ud af, at elektronikken var en vej udenom. Man behøvede ikke musikere til at realisere ens visioner, man gjorde-det-selv.

Kærlighedshistorie med synth

Amerikanske Suzanne Ciani fandt frihed i den modulære Buchla-synthesizer, og vi er med, da hun i 1974 opfører en harmonisk overvældende, stjernestrålende syntetisk koncert. Hun betjener tre moduler i hver sin opslåede stålkuffert forbundet med et væld af elektriske navlestrenge, stikåbninger, knapper og blinkende lamper.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Det eneste, der er galt med CPH DOX, er, at der er for mange gode film - som denne, jf. anmeldelsen, til rådighed i for kort tid.

Tænk, hvis CPH DOX kunne blive en permanent streaming-mulighed!

Lone Hansen

Og så har vi i dette land haft noget af en kapacitet på den elektroniske musik, nemlig nu afdøde Else Marie Pade

Miklôs Tōtfalusi og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Jeg stod meget langt nede i køen, da der med musikalitet blev uddelt, og jeg har det - for nu at sige det mildt - tungt, med det der elektroniske - autotune jeg indimellem støder på...
- Men jeg har altid været vild med Laurie Anderson, så hvis Laurie siger det, så vil jeg vældig gerne se den film :-)

Maj-Britt Kent Hansen

Katrine - jeg er (heller) ikke musikalsk - bryder mig ikke om at synge, og gør det også som en brækket arm.

Men jeg kan godt lide musik. Soul og jazz m.m. Også elektronisk. Hvad med Jean Michel Jarre og Philip Glass, hvis den sidste tæller med.

Vi må se at nå Laurie Anderson - uden at få stress!