Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Hos finske Selja Ahava vinder naturen over mennesket

I romanen ’Kvinden der elskede insekter’ skildres Marias udvikling som en larves transformation til sommerfugl, samtidig med at romanen gennemløber kvindens historiske frigørelse fra undertrykt, mindreværdigt køn til moderne handlekraftigt menneske
Hos den finske forfatter Selja Ahava vinder naturen over mennesket.

Hos den finske forfatter Selja Ahava vinder naturen over mennesket.

Liisa Valonen

Kultur
23. april 2021

Der er et vidunderligt smukt omslag på finske Selja Ahavas roman, Kvinden der elskede insekter. Larver kryber på bladene af en vækst, der, så vidt jeg kan se, er en passionsfrugtgren, en natsværmer sidder længere nede, og en bille ses i to udgaver, kravlende og flyvende. Gule frugter hænger ned, en af dem gennemskåret.

Når man dernæst kigger i kolofonen efter kilden til forsiden, opdager man, at det faktisk er bogens hovedperson, Maria Sibylla Merian, der levede fra 1647 til 1717, som har malet det, altså selve kvinden, der elskede insekter. Helt ud i omslaget er der dermed anslået den handling, denne dybt fascinerende roman er bygget op omkring: At Marias liv strækker sig fra 1600-tallet og op i nutiden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

370 år kultur natur. Natur kultur.
Menneskets/kvindens historie. Historiens kvinde/menneske
Den vil jeg læse.