Anmeldelse
Læsetid: 9 min.

Historien om Taylor Swifts genindspillede album er historien om mobning og kampen mod magtfulde mænd

Taylor Swift har genindspillet sit andet album ’Fearless’ fra 2008, den første af seks annoncerede genindspilninger af egne værker, fordi hun ikke ejer rettighederne til originalerne. Det er historien om kampen mod multinationale selskabers udnyttelse af unge debutanter. Og musikalsk set om en moden stemme, der genbesøger en mere naiv ungdom
Taylor Swift genvinder ejendomsret over sine egne sange i et emancipatorisk effektivt projekt.

Taylor Swift genvinder ejendomsret over sine egne sange i et emancipatorisk effektivt projekt.

Danny Moloshok

Kultur
16. april 2021

I et USA, hvor ejendomsret udmærket kan forsvares med ladte skydevåben, har den amerikanske popstjerne Taylor Swift valgt en overrumplende strategi for at vinde ejendomsretten over sine sange tilbage.

I stedet for at skyde sig vej ind i sit tabte territorium har hun helt enkelt bygget en kopi.

Sagen er, at Taylor Swift ikke ejer de såkaldte masters, altså indspilningerne af hendes sange. Ja, hun har skrevet dem, og hun ejer således rettighederne til kompositionerne. Men indspilningerne af sangene, altså, dem vi rent faktisk kan tilgå på plader eller hos streamingtjenester, dem ejer pladeselskabet Big Machine.

Swift har fundet en smart løsning. Hun er gået i gang med at genindspille alle sine plader, og dermed vil der fremover findes to – konkurrerende – udgaver af hendes albummer.

Den første genindspilning foreligger nu. Den er af hendes andet album Fearless fra 2008, og man skal lytte intenst for at høre forskel på originalen og Swifts coverversion af sit eget arbejde, der har tilnavnet Taylor’s Version.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Næste skridt bliver selvfølgelig at pladeselskaberne sætter klausuler på om at kunstnerne ikke må genindspille deres egne sange. Men for now: Way to go, Taylor!

Soren Andersen

I lighedens navn glæder det mig i den grad, at Swift nu får mulighed for at frigøre sig fra sin position som mangemilliardær (9 nuller) og gøre op med fortidens undertrykkelse. I skrivende stund er hun god for ca. sølle 3 mia., men med dette tiltag er vejen helt sikkert banet for de 4 mia., og hvem ved, måske hun kan ende som USD milliardær!!! Fingers crossed!!