Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Mere end bare ’Benzin i blodet’. Norsk successerie er værd at se for sit venskabsportræt

Den norske seersucces ’Benzin i blodet’ er blevet udråbt til den nye ’Skam’. Den er et portræt af de unge, der tilhører den udskældte gaderæskultur i land-Norge. Og selv om nogle greb går igen, er serien helt sin egen
Bilen er ikke bare et transportmiddel. For karaktererne i ’Benzin i blodet’ er den en livsstil.

Bilen er ikke bare et transportmiddel. For karaktererne i ’Benzin i blodet’ er den en livsstil.

Danmarks Radio

Kultur
22. april 2021

På en landevej i Bø gasser en mørkerød Volvo 240 op. Det er sommer, vinduerne er rullet ned, og eftermiddagssolen hænger varmt på himlen. Inde i bilen sidder fire venner, Glenn-Tore, Sivert, Nilsen og Kim med cigaretter og energidrikke i hænderne. Fra bakspejlet dingler i omegnen af ti Wunderbaum-grantræer.

Der er gået knap to minutter af NRK-ungdomsserien Benzin i blodet, og mere skal der ikke til, før man er med på præmissen. Bilen er ikke bare et transportmiddel. For karaktererne er den en livsstil.

Vennerne inkarnerer dem, man i Norge kalder ’rånere’. Det er personer fra en subkultur, hvis tilhængere pimper biler, fester på parkeringspladser og laver gaderæs i ofte ramponerede biler.

Bilmekanikeren Glenn-Tore (Odin Waage), der bliver kaldt GT, er hovedperson i seriens første sæson, en hos pigerne eftertragtet livsnyder og blandt ’rånerne’ en lederfigur, hvis uniform er sat sammen af sølvkæde, kasket og arbejdstøj. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Jeg er ikke helt med. Hvorfor er det vi skal se denne serie? Den kommer åbenbart ikke tæt på 'udgnidtet eyeliner.'