Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Rachel Rösts ’Grundvold’ er en kraftpræstation og omsorg over for andre udsatte i velfærdsdanmark

Rachel Röst romandebuterer med et vidnesbyrd om en voldelig patriark i et udsat boligområde i velfærdsdanmark
Man må anerkende den kraftpræstation, det har været at omarbejde en ekstrem og traumatiserende opvækst til en roman og derved række ud til andre udsatte, skriver anmelderen om Rachel Rösts debutroman.

Man må anerkende den kraftpræstation, det har været at omarbejde en ekstrem og traumatiserende opvækst til en roman og derved række ud til andre udsatte, skriver anmelderen om Rachel Rösts debutroman.

Robin Skjoldborg

Kultur
9. april 2021

Urbanplanen på Amager voksede ud af sit geografiske sted og fandtes pludselig og voldsomt i offentligheden i 2015, da Morten Papes roman Planen udkom. Rachel Röst (født 1976) debuterer fra samme boligområde, helt præcist et rækkehus på Nålemagerstien, og også med en autofiktiv roman, Grundvold. Om en piges opvækst i en mormonfamilie med en far, det er ekstremt ubehageligt at læse om, hvilket jo slet ikke kan måle sig med, hvordan det har været at leve med ham i virkeligheden.

Som hustyran er han lige så sølle som Erling Jepsens farfigur i Kunsten at græde i kor. Lidt for meget mave, gelé i håret, slidte jakkesæt, lugten af aftershave, ja, nærmest en karikatur, men alligevel i stand til at gøre sine tre døtre fortræd. Rebecca, den jegfortællende hovedperson, er den ældste. Farens magt er gjort af evangeliets ord samt fysisk og psykisk vold. Engang sov han med et haglgevær under sengen, nu ligger der en økse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her