Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

De små søde bamser holder øje med dig i Samanta Schweblins nye roman

Den Man Booker-prisnominerede argentinske forfatter Samanta Schweblins roman ’Kentuki’ handler om skjulte kameraer i tøjbamser. Men utroligt nok gør teknologien ikke mennesker til værre, men måske endda bedre versioner af sig selv
Samata Schweblins sætninger er utroligt præcise og næsten ordentlige, stringente. Hun styrer sine historier med hård pen, men lader moralerne forblive åbne.

Samata Schweblins sætninger er utroligt præcise og næsten ordentlige, stringente. Hun styrer sine historier med hård pen, men lader moralerne forblive åbne.

Gary Doak

Kultur
13. april 2021

Det er et velkendt dramatisk greb at gøre fremtiden dyster ved at skrue op for teknologien. Tænk blot på Big Brother i Orwells 1984 eller den britiske tv-serie Black Mirror, hvor enhver ny gadget er en trussel mod vores art.

Med den slags kulturarv i baghovedet er det en overraskelse at læse den argentinskfødte, Berlin-bosiddende forfatter Samata Schweblins (f. 1978) tredje bog på dansk, Kentuki. For Schweblins roman om små fjernstyrede bamser med indbygget kamera kunne snildt føje sig til rækken af tekno-dystopiske værker.

Kentuki deler endda grundelement med Kirsten Hammanns Se på mig fra 2011, hvor et kamera i en tøjbamse ikke ligefrem gør folk til bedre versioner af sig selv.

Kentuki sker ikke det omvendte, men noget helt andet. Den snyder mine forventninger til sci-fi ved at bruge genrekonventionerne til at stille skarpt på menneskelighed. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anmelderen glemmer desværre at omtale oversætterens dygtige arbejde, der er udført af Liv Camilla Skjødt.