Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Ugens anbefalinger: ’Dagbog fra midten’, en rapper i kjole, sovjettisk kunst og ’Gift vid första ögonkastet’

Kulturredaktionen anbefaler et nostalgitrip i denne uge: Rasmus Elmelund tager på besøg i 00’ernes politiske opbrud, mens Anna von Sperling varmer sig ved sovjetpropaganda fra 80’erne. Ralf Christensen anbefaler mere moderne, woke hiphop, mens Lone Nikolajsen nu også har kastet sig over nabolandsudgaven af ’Gift vid första ögonkastet’
Ultrakynikeren Ulla Østergaard og hunden i keglespillet Naser Khader indtager to af hovedrollerne i ’Dagbog fra Midten’, som fortjener et gensyn.

Ultrakynikeren Ulla Østergaard og hunden i keglespillet Naser Khader indtager to af hovedrollerne i ’Dagbog fra Midten’, som fortjener et gensyn.

Thomas Borberg

Kultur
16. april 2021

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

’Klovn’ møder r8Dio i politisk dokumentar fra 2009

Politisk situationskomik: ’Dagbog fra midten’ (2009). dr.dk

Det er sæson for nye partier. Og med Lars Løkke Rasmussens definitive udmelding om, at et nyt midterparti er på vej, er det oplagt at lade dr.dk spole tiden tilbage til 00’erne og Ny Alliance. Christopher Guldbrandsen fulgte partiet, fra Naser Khader stiftede det i 2007, til han forlod det i 2009, og ud af sine strabadser fik dokumentaristen en af de bedste danske politiske dokumentarfilm nogensinde, Dagbog fra midten.

Filmen er en knivskarp skildring af en flok vilde arketyper – ultrakynikeren (Ulla Østergaard), den prøvende holdspiller (Rasmus Jønsson), den sleske magtspiller (Anders Samuelsen), den ordentlige idealist (Gitte Seeberg) og hunden i keglespillet (Khader). Og så er den spækket med situationskomik på meget højt niveau.

Jacob Ehrbahn

Især to scener er ubetalelige: I den ene skal Naser Khader banke Jørgen Poulsen på plads, fordi han er gået imod partilinjen, men ender alligevel med at stå over for det nye medlem og bekræfte ham i, at »du gør det fandeme godt«. Den anden er en debat om partiets slogan. Østergaard og Khader mener, at de skal kopiere Venstres daværende parole »Tid til forandring«, men Seeberg og Jönsson synes, det er useriøst at planke, så kompromiset bliver et spørgsmålstegn: »Tid til forandring?«. Se filmen, det er 75 minutters The Office møder Klovn møder r8Dio.

Rasmus Elmelund

Hiphoppen får kjole på

Woke hiphop: Kid Cudi med »Tequila Shots« i Saturday Night Live. Youtube.com

For tre uger siden satte den amerikanske rapper Lil Nas X USA på den anden ende med sin syrede og queer musikvideo til »Montero (Call Me By Your Name)«. I lørdags slog kollegaen og landsmanden Kid Cudi så fast, at hiphoppen er friere end nogensinde før.

I det ugentlige satireprogram Saturday Night Live gav han en indfølt version af sangen »Tequila Shots« iført en fin blomstret bomuldskjole med stropper.

37-årige Kid Cudi har op gennem 10’erne inspireret andre rappere til en bølge af raps om personlige psykiske lidelser med sine åbenhjertige albummer om sin egen kamp med depression og angst. Og nu skubber han med på forandringen af kønsnormerne i hiphop ved at iklæde sig en uskyldig kjole, som ingen ville løfte et øjenbryn over i bibelbæltet – hvis altså den sad på en pige.

I samme show deltog Cudi også i en utrolig morsom, ny rap om at have en seriøs tværfløjtefetich – »Weird Little Flute« – som han rappede sammen med blandt andre skuespilleren Timothée Chalamet.

Chalamet spillede hovedrollen i den blændende homofilm Call Me By Your Name, som førnævnte Lil Nas X sandsynligvis var inspireret af, da han skrev sin sang »Montero (Call Me By Your Name).«

Man aner i hvert fald et – smukt – mønster.

Ralf Christensen

Østblokkens damer til salg

Kunst: Etsy.com

En del af min barndom blev spenderet bag det, som jeg i dag ved, var den forkerte side af Jerntæppet. Det var, kan jeg melde, ikke ligefrem festligt at være en syvårig århusiansk pige på 12. etage af et faldefærdigt højhus i udkanten af Moskva under den legendariske isvinter i det herrens år 1983. Men min mor var korrespondent, udsendt af fedterøvsavisen Dagbladet Information, så det var, hvad der kunne blive råd til.

Anna von Sperlings nye værk er malet af ukraineren F. Zakharov.

Anna von Sperlings nye værk er malet af ukraineren F. Zakharov.

Anna von Sperling
En af de ting, jeg trods alt husker med glæde, var metrosystemets mosaikker og monstrøse malerier af stærke kvinder i kolkhosens kornmarker, med hjelme på byggepladsen, ved samlebåndet med tørklæde om håret. Det har sat dybe æstetiske spor og betydet, at jeg i dag er nærmest besat af  socialrealistiske – okay, lad os kalde det, hvad det er: propagandistiske – kvindeportrætter fra Østblokken.

Den guilty pleasure har jeg udlevet intenst på de lange lock down-aftener på shoppingportalen etsy.com, hvor ikke mindst en række ukrainske kunsthandlere disker op. Jeg har været i tvivl om, hvorvidt jeg ville dele dem med jer, men i går ankom min seneste dame – en bondepige med et ansigt, der ser lidt for brugt ud for hendes alder, men med en blid rosa klud om hovedet som kontrast – så nu tror jeg faktisk, at jeg har nok. Dig in, people! Og bare rolig: Skulle du forelske dig i en vejarbejder ved navn Ludmilla, er mange af priserne helt nede på 400-500 kroner. Søg på for eksempel SocrealizmShop, LArtGalleryUkraine, UkrainianVintageCo.

Anna von Sperling

Kærlighed via Kalles Kaviar

Svensk tv: Gift vid första ögonkastet. SVT.se

Rejser til Sverige frarådes, men skulle man kunne skaffe sig adgang til SVT’s programmer, findes der her et koncentreret udtryk for svenskhed at dulme længslen med: den svenske udgave af Gift ved første blik, Gift vid första ögonkastet.

I den seneste sæson er et af programmets par sat sammen, fordi begge elsker den svenske tradition med at spise tacos om fredagen så højt, at de har indrammede vitser om tacos hængende i deres køkkener.

Mia Mottelson
Et andet par er matchet, fordi hun er tiltrukket af mænd, der smiler ligesom drengen på Kalles Kaviar-tuben – som hendes ægtemand viser sig at ligne på en prik. Sammen ligner de en reklame for uldvaskemiddel, når de i slowmotion løber rundt i skoven i kridhvide striktrøjer til lyden af Lisa Ekdahl. Mandens konstante smil forvandler sig dog til en forbandelse, fordi hans nye kone er intensivsygeplejerske med et stort behov for at tale om døden. Det tredje par består af en kvinde, der ønskede sig en skovhugger, og en maskinfører, der synes, hendes feminisme er rabiat.

Højdepunktet indtræffer, da alle tre par mødes på en herregård, udklædt som et par, de gerne vil være. Tacoparret klæder sig ud som tacos, det andet par tropper op i svenske folkedragter, mens det tredje par er klædt som Marie Antoinette og hendes svenske elsker Axel Fersen. Sammen drikker de sig fulde, bagtaler hinanden og deler erfaringer med parforholdskriser udløst af sexistiske vitser.

Lone Nikolajsen

Serie

Vi er vilde med ...

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her