Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Ugens anbefalinger: Minisjang, Sherlock Holmes’ stue, Pinterest og Mygind som efterforsker

Minisjang er genialt, Anna von Sperling har god smag, og Peter Mygind har en særlig evne til at konstatere det åbenlyse. Og så har Christian Monggaard besøgt Sherlock Holmes’ dagligstue
’Sommerdahl’ kommer næppe til at vinde nogen priser. Det er skuespillet og manuskriptet på ingen måde til. Men Peter Mygind en sand mester i, at konstatere ting, der er åbenlyse for alle.

’Sommerdahl’ kommer næppe til at vinde nogen priser. Det er skuespillet og manuskriptet på ingen måde til. Men Peter Mygind en sand mester i, at konstatere ting, der er åbenlyse for alle.

Henrik Petit/TV 2

Kultur
9. april 2021

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Minisjang er store fornøjelser for små hjerner

Småbørnstv: ’Minisjang’. Kan ses på dr.dk 

Hjemme hos os kom Minisjang som kaldet. Netop som husets to toårige havde gennemført Netflix og HBO’s tegneserieudbud, lancerede DR sit nye tv-univers for de allermindste (1-3 år). Før jeg blev far, troede jeg ikke, at små børn så tv, men tvillingerne var ikke mange måneder gamle, før de opdagede YouTubes største spædbørnsskat, Baby Einstein – og siden Gurli Gris, Barbapapa, Thomas Tog og alt andet i stærke farver.

Nu har de så også en public service-vej at gå, og den er genial. Allerbedst er segmentet »Skal vi lege?«, der er tydeligt inspireret af Baby Einstein. Det består af optagelser, hvor andre tumlinger tegner, leger og tager tøj på, og ikke mindst meditative sekvenser med legetøj, der filmes. For eksempel en bold, der ruller ned ad en kørebane i træ. Det er enkelthedens og gentagelsens glæde, og mine børn elsker det. Derfor elsker jeg det også. Og modsat Gurli Gris, hvor de kun begriber en brøkdel af handlingen, kan de nu gennemskue det hele, hvilket betyder, at de sidder og vinker og råber af tv’et som små konger.

For voksne er det måske vigtigste ved børne-tv lydsporet. Baby Einstein havde det kørende for sig, at der var klassisk musik. Også Barbapapa lød skønt, men lyden af det meste nye børne-tv er hæslig. Også her er Minisjang genialt, fordi det har den blødeste Ellen Hillingsø-stemme, der fortæller og/eller luller til sofalur. Tak for det, public service.

Rasmus Elmelund

Jeg har god smag, siger Pinterest

Socialt medie: Pinterest. Find den som app eller på pinterest.dk

I mange år har Pinterest kun været en kilde til irritation for mig. Hver anden gang jeg googlede ’lampeskærm’ eller ’hummus’, blev jeg smidt ind i et socialt medie, som jeg slet ikke kunne se ideen i: En såkaldt digital opslagstavle (pins = nåle), hvor man deler andre folks billeder. Men dette spæde forår ændrede mit forhold til Pinterest gennem det, som langt de fleste bruger mediet til: indretning af hjemmet.

Til dels skyldes det nok de alt for mange timer hjemme, hvor man til sidst blev så led og ked af de samme fire vægge, at valget stod mellem at smadre dem eller beklæde dem med et sødt tapet med haremisser. For det andet at jeg har kastet mig ud i renovering af en nær-ruin på Falster. For jeg opdagede, at Pinterest har et lag mere end Instagram: Du kan straks gå i gang med at kopiere andre menneskers lækre liv. Under billederne er der nemlig links til for eksempel den butik, der sælger den hospitalsgrønne kalkmaling eller til en video af en, der bygger alkover i små loftsrum.

Min påske foregik derfor på Pinterest, hvor jeg efterhånden har opbygget et større katalog af billeder. Og en dag, lad os lege, at det var langfredag, skete der noget: Jeg fik en besked fra Pinterest om, at en eller anden havde delt et af mine fotos af et landsted i Toscana, som jeg absolut ingen aktie har i. Beskeden lød: »Du har god smag«. Så jeg ender sikkert med hvide vægge og en uindbygget seng, men inden i mig er der vældig flot. 

Anna von Sperling

Peter Mygind i hyggedrabeligt sommerland

Krimiserie: Sommerdahl, sæson 2. Kan ses på TV 2 Charlie og TV 2 Play

Er du kørt fast i DR’s gråvejrsrealisme? Så skal du se Peter Mygind som chefefterforsker i den nye sæson af hyggekrimiserien Sommerdahl på TV 2 Charlie. Mygind spiller betjenten Dan Sommerdahl, en midaldrende mand med et totalt fravær af selvindsigt, der skiftevis i løb og i jeep jagter mordere i et solbeskinnet fantasi-Nordsjælland, mens ægteskabet hjemme i strandvejsvillaen sejler.

Selv om cirka én borger hver uge må lade livet i Helsingør til en ny morder, så er stemningen altid i top, og skurkene på vej i fængsel. At flere betjente og en overvældende andel af ofrene bor i villaer ud til Øresund, bidrager formentlig til karakterernes velbefindende, der på spøjs vis bliver overført til seerne. Det ser jo unægteligt dejligt ud med havudsigt.

Sommerdahl kommer næppe til at vinde nogen priser. Det er skuespillet og manuskriptet på ingen måde til. Ofte er replikkerne, der ellers falder fra en perlerække af anerkendte danske skuespillere, så tilpas skæve og samtidigt så forudsigelige, at man må spørge sig selv, om man har hørt rigtigt. Og så er Mygind en sand mester i, at konstatere ting, der er åbenlyse for alle. I min vennegruppe er Myginds replik »Han er kommet ned her, det er derfor, han er landet her,« der beskriver en havareret Mustang, der åbenlyst kun kunne komme ét sted fra, allerede en nyklassiker. Det er den specielle mangel på kvalitet, som i nogle tilfælde kan veksles til kultpotentiale, og som gør den umulig ikke at elske.

Johann Sten Nielsen

I stue med Sherlock Holmes

Ambient video på YouTube

Jeg elsker Sherlock Holmes og besøgte for et år siden en mand i Pennsylvanien, som havde bygget Holmes og Watsons dagligstue i sin kælder. Jeg blev transporteret tilbage i tiden, når jeg sad i stuen og lyttede til larmen fra gaden udenfor, Baker Street i 1895: gadesælgere, fodtrin, forbipasserende drosker. Hvis jeg kunne, ville jeg flytte ind i den stue. Derfor var jeg også nærmest lykkelig, da jeg for nylig på YouTube faldt over noget næsten lige så godt, nemlig en fire timer lang, computeranimeret video af selvsamme dagligstue og med diskret gadelarm på lydsiden.

Jeg sætter nogle gange videoen til at spille på mit store fladskærmsfjernsyn i stuen, mens jeg tager mig en middagslur og drømmer om at være i selskab med Holmes og Watson – ja, måske om at være en af dem, der hviler sig lidt, inden den næste strabadserende sag skal opklares. Det er ganske enkelt fortryllende, beroligende og utrolig hyggeligt. Og er man ikke som jeg til det victorianske London, ja, så er der lavet lignende, såkaldte ambient eller ASMR-videoer med mange andre locations og lyde: Et gammelt bibliotek i tordenvejr, en gårdhave med springvand, en landsby ved havet, en lille stue i en hytte ude på landet midt under en vinterstorm.

Christian Monggaard

 

Serie

Vi er vilde med ...

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her