Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Claus Bryld har skrevet en smuk bog om den banebrydende statsteoretiker Marsilius af Padua

En af middelalderens største filosoffer, Marsilius af Padua, har fået ristet en værdig rune med historiker Claus Brylds nye bog, ’Marsilius af Padua. Middelalderens revolutionære filosofi’
Claus Bryld. Arkivfoto.

Claus Bryld. Arkivfoto.

Thomas Lekfeldt

Kultur
28. maj 2021

Ikke fordi man ved det store om hans personlige liv, end ikke det præcise fødselsår et sted mellem 1275 og 1280. Dødsåret er sikkert: 1342. Da var Marsilius af Padua en kendt og omstridt skikkelse i sydeuropæiske lærde kredse og ikke mindst i kirken. Som navnet angiver, kom Marsilius fra Norditalien i Padua, en af de stærke og velstående bystater. Herfra hans verden gik. Det er værd at holde sig for øje, at Marsilius med udgangspunkt i et af disse veludviklede, komplekse samfund nødvendigvis måtte anskue statsmagtens og folkets handlemuligheder ud fra rådende forhold i den virkelighed, hvormed han var fortrolig.

Freden var et afgørende pejlemærke for Marsilius. Krigen sled sjæle og samfund op og skabte den evige uhensigtsmæssige usikkerhed og utryghed, hvori despoter trives. I en bystat som Siena, hvor adelsfamilierne byggede forsvarstårne inde i byen – man kan se et par endnu og mange i den nærliggende by San Gimignano – var det ikke ualmindeligt, at der brød borgerkrigslignende tilstande ud om natten, mens man om dagen koncentrerede sig om truslerne udefra. Krigen var med andre ord et vilkår, freden en drøm.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for den fine anmeldelse af denne smukke og sympatiske bog.Den er en typografisk juvel og til og med velgørende læsning. Marsilius ignoreres nemlig af den danske Demokratikanon, som udkom dengang Danmark blev afrettet af Anders Fogh, Pia Kjærsgaard og Helge Sander.

Claus Brylds bog kunne tyde på, at tiderne nu er skiftet.

Lad os i hvert fald håbe, at flere og flere danske historikere og historiestuderende takket være denne bog får øjnene op for, at Europas middelalder var alt andet end mørk.