Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Den første toneangivende graphic novel, ’En kontrakt med gud’, genudgives nu på dansk

Will Eisners små skæbnefortællinger er stærke og henter deres livsnerve i tegnerens egen barndom som andengenerationsindvandrer i depressionens Bronx

Will Eisner (1917–2005) var en veteran i den amerikanske tegneseriebranche, da han i 1978 publicerede ’A Contract with God and Other Tenement Stories’, en lille paperback med fire novellelange tegneserier trykt i sepia.

Will Eisner/’En kontrakt med Gud’

Kultur
14. maj 2021

Graphic novel. Mange har en idé om, hvad det er, men kan nok ikke definere det helt præcist: en bog, som måske nok smager af tegneserie men ikke er det? En tegneserie, der ikke er ligesom som dem, man læste som barn? Gammel tegneserievin på nye flasker eller en særskilt litterær genre? Gimmick? Alle bud smager af noget og der er i hvert fald tale om et efterhånden fast etableret fænomen i bogbranchen og vores kultur i almindelighed. Hvad det end er for en størrelse, har vi måske mere end nogen anden Will Eisner at takke for forvirringen.

Et nybrud

Eisner (1917–2005) var en veteran i den amerikanske tegneseriebranche, da han i 1978 publicerede A Contract with God and Other Tenement Stories, en lille paperback med fire novellelange tegneserier trykt i sepia. I et markant brud med den kommercielle tradition for genreserier, han havde arbejdet i, drejede det sig om små skæbnefortællinger, der hentede deres livsnerve i tegnerens egen barndom som andengenerationsindvandrer i depressionens Bronx.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

@Matthias Wivel

"En tegneserie, der ikke er ligesom som dem, man læste som barn?"

Da jeg var 14 i 1978, læste jeg blandt andet Will Eisner (Inkl. A Contract with God), selvom de "bedrevidende" voksne havde travlt med at sige at det ikke var "rigtige bøger". Til dem: Fuck jer, og tak fordi i lærte mig at læse det "forbudte".

Will Eisner er stadig en af mine favoritter, men han var "toneangivende" før 78 (Spirit), og det var der en masse andre som også var. At man i dag efterrationaliserer og siger at f.eks. Watchmen er "ægte" litteratur er en smule patetisk, i stedet for at indrømme at man tog fejl, og at man var en flok snobber.

I en periode af mit læsende liv, var jeg begejstret for tegneserier - eller grafiske noveller. Men det kom jeg da over, fandt at de på alle måder var langt fattigere i deres udtryk end bogen. Men OK - jeg ville da ikke ha' undværet Asterix, Eisner, Crump m.fl. men i det lange løb: Alt for få kalorier, alt for mange gentagelse og "arketyper".

Morten Balling

@Arne Lund

Som en af mine storbarmede veninder engang sagde: Jeg ryster mine kazzarr... ;)

Morten Balling

@Arne Lund

Jeg kunne også have skrevet:

Hugo Pratt
Enki Bilal
Carlos Giménez (!)
Richard Corben
Jean Giraud
Tardi
Hergé
Carl Barks
Jean-Claude Mézières

osv.

Og hvis man accepterer at en historie med en pointe godt kan være kort, og det gør man vel, hvis man har en bog med digte på reolen:

Garry Trudeau
Charles M. Schulz
Bill Watterson

mfl.

Før Eisners (sublime) Kontrakt med Gud kunne man også nævne det danske blad Gru, som var ret skelsættende. Dem havde jeg en ordentlig stabel af i de tidlige 70'ere.

Morten Balling - Dér fik du mig. Det er åbenbart så længe siden at jeg havde glemt nogle af dem du nævne - dog ikke Carl barks - jeg har aldrig kunnet klare de der åndssvage ænder, muse og hunde og hvad eller.s