Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Gry Jexens ’Kvinde, kend din historie’ er oplagt som konfirmationsgave fra den seje faster

’Kvinde, kend din historie’ har en formidlingsmæssigt vigtig plads, men fungerer bedre som protest og podcast end som bog
Historiker Gry Jexen udkommer nu med ’Kvinde, kend din historie’ i bogform.

Historiker Gry Jexen udkommer nu med ’Kvinde, kend din historie’ i bogform.

Stine Bidstrup

Kultur
28. maj 2021

Det er et beundringsværdigt projekt, historiker Gry Jexen har dedikeret sit faglige virke til. Hun lagde ud i 2018 med instagramprofilen Kvinde, kend din historie, hvor hun i korte opslag fortæller om en historisk betydningsfuld kvinde, siden kom podcasten af samme navn til, og sammen med illustrator Sofie Kampmark har hun også skabt plakaten ’Kvinder i danmarkshistorien’, der allerede hænger på min stadig ufødte nieces børneværelse. Nu er bogen Kvinde, kend din historie landet. Og hvis man er en sej faster, kan man godt holde op med at lede efter en konfirmationsgave.

Gry Jexen peger selv på konfirmations- og studentergaven over dem alle Kvinde kend din krop som den store inspirationskilde, og det giver god mening. Men hvor Kvinde kend din krop var decideret revolutionerende, da den udkom, og til stadighed står som et betydningsfuldt værk både som oplysningsarbejde og aftabuiserende projekt, så føles Kvinde kend din historie pæn og ufarlig.

Bogen er inddelt i ni forskellige temaer som ’arbejde’, ’at få børn’ og ’magt & politik’ og under hvert tema skriver Gry Jexen om fem-seks kvinder, der hver tildeles fem-seks sider. Kvindehistorie i snackstørrelse. Et lille stykke med empowerment. Og det er da frydefuldt at læse om så forskellige kvinder som Inger Christensen, Karen Volf og Bodil Begtrup, men det bliver selvfølgelig meget overfladisk. Det er helt naturligt, når pladsen er så trang, men bogens pointe og Gry Jexens projekt i det hele taget synes også mere at være overhovedet at tilkæmpe sig en plads i historien. I forordet skriver hun:

»Da det gik op for mig, at jeg aldrig havde lært om kvinder på universitetet, var det største chok, at jeg aldrig havde forventet det. Det siger meget om, hvordan vi kollektivt opfatter vigtig historisk viden, og det inkluderer åbenbart ikke meget viden om kvinder.«

Det er ikke nødvendigt at læse bogen fra den ene ende til den anden, da de samfundsudviklinger og begivenheder, der er relevante for hver enkelt kvindes livshistorie, ofte gentages.

Man kan med rette spørge om, man i virkeligheden ikke blot fortsætter med at pege på kvinders andethed og deres bedrifter som anormaliteter, når man sådan hiver dem ud af kronologien, sætter særligt fokus på dem og også ofte den modstand, de mødte i deres bestræbelser på at gøre noget, vi nu kalder historisk. I stedet for faktisk at genskrive historien med et blik for, at den tidligere er blevet skrevet af mænd, som kun så mænd. Som for eksempel Jeanette Varberg gør det i sit storværk Viking, Dorthe Nors gør det i den netop udkomne vestkystodyssé En linje i verden, der også indeholder en del historieskrivning, og filminstruktør Christina Rosendahl gør det i det historiske drama Vores mand i Amerika, der spørger om topdiplomaten Henrik Kauffmanns kone Charlotte Kauffmann måske havde større betydning i et vigtigt stykke besættelsestidshistorie, end historieskrivningen hidtil har givet hende.

Til det spørgsmål kan man svare: Gry Jexens projekt er den type, der er med til at få de andre ting til at ske. Hvis hun selv havde fået denne bog i konfirmationsgave, havde hun måske undret sig mere over, at hun slet ikke hørte om kvinder i undervisningen på universitetet.

På den måde har en bog som Gry Jexens en formidlingsmæssigt vigtig plads, selv om den som historisk værk lader en del tilbage at ønske. Den ansporer kritisk tænkning. Og så er den tilmed usædvanligt lækker at se på: Thit Thyrrings illustrationer og Bettina Kjærulff-Schmidts grafiske arbejde afspejler kvindernes styrke og vil samtidig pynte på ethvert gavebord.

Men man må ikke snyde sig for podcasten af samme navn, som i timelange afsnit om hver enkelt kvinde – også flere, der ikke er blevet plads til i bogen – tillader et bredere og mere dybdegående perspektiv. I podcasten inviterer Gry Jexen nemlig personer, som ofte er fagspecialister, i studiet, og hun er en god interviewer.

Sproget i Kvinde kend din historie-bogen er til gengæld meget lettilgængeligt – til tider lidt for let, som når for eksempel Hitler »busede« frem med sit regime – men det fremstår tydeligt, at Gry Jexen ønsker, at så mange som muligt skal få mulighed for at spejle sig i historien, som bogens undertitel lover. Men det står mig dog alligevel ikke helt klart, hvorfor Gry Jexens mormor skal have en plads i bogen, selv om det er en fin historie om et almindeligt kvindeliv. Den vinkel hører mere hjemme i andre former for projekter, som Pia Fris Laneths vidunderlige Lillys danmarkshistorie.

Forvent ikke revolutioner af Gry Jexens bog, men vær en sej faster, og køb den til din niece i konfirmationsgave.

Gry Jexen: ’Kvinde kend din historie – spejl dig i fortiden’. Gyldendal, 336 sider, 300 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Katrine Damm

Det vil jeg så gøre! :-)