Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Lille roman fra 1927 bliver en af bogsæsonens sjoveste bøger

Yvan Goll er i dag næsten glemt – hans vilde roman om ’eurobacillen’ burde aldrig blive det

Yvan Golls ’Eurobacillen’ er illustreret med tegninger af den russisk-franske maler og bogillustrator Georges Annenkov, som blev født i 1889 og døde i 1974. Annenkov var en af Golls venner og var en central del af den russiske avantgarde, inden han i 1924 flyttede til Paris. Han gjorde sideløbende karriere i filmbranchen som kostumedesigner. (Kilde: Adam Paulsens efterskrift).

Georges Annenkov/via Wunderbuch

Kultur
28. maj 2021

Jeg skulle de første tre-fire sider læse på laveste hastighed, standse op, begynde forfra. Så langsomt frem igen. Og alligevel havde jeg svært ved at forme meningsfulde indre billeder af det, jeg læste.

Det har ikke kun med min tungnemhed, men også med Yvan Golls (1891-1950) skrivestil at gøre. Goll var surrealist med flere stænk af ekspressionisme, hos ham er en parismorgen ikke bare, hvad forfatteren ser og tænker, men hvad de drømmeagtige associationer og det underbevidstes billedmylder gør den til. Så kan det klokken 06.00 og umiddelbart efter jegets opvågnen lyde sådan her i Adam Paulsens gode oversættelse:

»Paris er en forhekset by. Seinen stagnerer. Eiffeltårnet er loddet sammen mange steder. Det har ikke sneet i de sidste mange år. De stærke følelser er uddøde. En slem bacille har bidt sig fast i løvet på boulevardernes lindetræer og i folkets hjerter.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her