Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Ritt Bjerregaard skriver gennemgående om forskelsbehandling af kvinder i sidste bind af sine erindringer

Heldigvis har Ritt Bjerregaard med ’Ovenpå’ nået at afslutte sine erindringer
I sin tid som overborgmester i København løb Ritt Bjerregaard gang på gang panden mod en mur af bureaukrati, skriver hun i fjerde bind af sine erindringer, som handler om hendes tid som overborgmester.

I sin tid som overborgmester i København løb Ritt Bjerregaard gang på gang panden mod en mur af bureaukrati, skriver hun i fjerde bind af sine erindringer, som handler om hendes tid som overborgmester.

Jacob Ehrbahn

Kultur
19. maj 2021

Ritt Bjerregaard er dødtræt af bureaukrati. Det skriver hun i Ovenpå, fjerde og sidste bind af hendes erindringer. Ikke mindst i sin tid som overborgmester i København løb hun gang på gang panden mod en mur af bureaukrati, som hun på grund af rådhusets styreform med selvstændige borgmesterposter, ’små kongedømmer’, som hun skriver, havde meget svært ved at stille noget op over for.

»Bureaukratier er verdensmestre i at ting ikke kan lade sig gøre, og i at trække sager i langdrag, så det fortaber sig, hvem der egentlig skulle have gjort noget,« sukker hun utålmodigt.

Bogen dækker Ritt Bjerregaards fire år som overborgmester, og livet derefter. Ind imellem skildringerne af de talrige kampe, hun var involveret i undervejs, er skudt portrætter af mennesker, der har betydet noget for hende. De virker som velkomne afbrydelser af alle de politiske trakasserier. Der er et kærligt portræt af forfatteren Inge Eriksen, som døde i 2015; af præsidenten for Det Gastronomiske Akademi, Sigurd Müller, ligeledes afdød; af den thailandske ambassadørfrue Pensak, gift med ambassadøren Frantz Howitz, men ifølge Ritt Bjerregaard nærmest opfattet som prostitueret på grund af sin nationalitet!

Der er også et ligeledes kærligt portræt af hendes ministerchauffør, Erling Petersen, samt et afsnit om refugiet San Cataldo, hvor Ritt Bjerregaard har siddet og skrevet på sine erindringer. Hun er i den forbindelse omhyggelig med at nævne, at hun selv har betalt for sine ophold, hvilket man godt forstår, ihukommende hvordan medierne i tidens løb har behandlet hende. Hun nævner i forbifarten Hotel Ritz-sagen, hvor Anker Jørgensen, dengang statsminister, fyrede hende som undervisningsminister på grund af en dyr overnatning, men selve sagen hører til i tidligere bind.

Derimod skriver Ritt Bjerregaard gennemgående om forskellen på den måde, kvinder og mænd bliver behandlet på, og som jeg selv husker Hotel Ritz-sagen, så erklærede rigsrevisionen siden, at hun ikke havde brugt flere penge end ministermænd i tilsvarende situationer. Men hun var kvinde, tja bum.

Og sådan er der flere sager. Som den om, at hun havde fået en færge tilbageholdt, så hun kunne nå at komme med. Selv om færgepersonalet erklærede, at færgen var afgået til tiden. Ritts ministerbil var blot den sidste, der kørte om bord inden afgang, og nogen, der havde bemærket det, kontaktede B.T.

Ungdomshuset

Sager var der også i hendes tid som overborgmester. Ungdomshuset på Jagtvej, der blev opkøbt af frikirken Faderhuset, og som førte til langvarige demonstrationer og forgæves forhandlinger med en stædig frikirkepræst, Ruth Evensen, samt endelig til nedrivning af huset.

Selv synes Ritt Bjerregaard vist ikke, at nedrivningen var en større katastrofe, det er snarere kampen for at finde et andet hus til de unge, hun beretter om.

»Selv om det hele skete for kun knap 15 år siden, lever vi i en anden tid, hvor unge mennesker kvalificerer sig via uddannelse, arbejder målrettet og ikke spilder tiden med at kæmpe for et gammelt hus,« skriver hun.

Hallo! Der er tale om den historiske bygning, Folkets Hus, hvor kvindernes internationale kampdag i 1910 blev vedtaget under ledelse af den tyske socialdemokrat, Clara Zetkin. Og vi er da også nogle stykker, der både har fundet tid til at besætte huse og tage en uddannelse!

Men Ritt Bjerregaard forventer næppe heller, at alle skal være enige med hende. Det er hun, som det fremgår af bogen, slet ikke vant til.

Et af hendes vigtigste valgløfter var billige lejeboliger. 500 boliger til 5.000 kroner om måneden. Det førte til indædte kampe om placeringen med striden om Kløvermarken på Amager som brændpunkt, og de billige boliger blev aldrig opført.

’Den røde skole’

Under regeringen Helle Thorning-Schmidts regeringstid oprettede Ritt Bjerregaard sammen med andre kritiske socialdemokrater ’Den røde skole’, hvor man diskuterede socialdemokratisk politik. Ritt Bjerregaard lægger ikke skjul på sin kritik af Thorning, skriver endda et sted, at »selv om jeg syntes, at jeg bare udtrykte min mening om Helle Thorning, så kunne det også opfattes som mobning. Det var der ikke noget at gøre ved, for det var nødvendigt at sætte adresse på kritikken«.

»Nogle af de konkrete forslag er relevante den dag i dag,« skriver hun også og nævner blandt andet grøn moms, styrkelse af den kollektive trafik, beskatning af gevinsten ved salg af egen bolig, mens tab kunne fratrækkes. Javist er de aktuelle!

Aktuel er også hendes kommentar til minkaffæren, der førte til fødevareminister Mogens Jensens afgang.

»Oppositionen morede sig med at udspørge ministeren, om han havde spurgt embedsapparatet, om der var lovgrundlag. Det havde han selvfølgelig ikke, for det er ikke en ministers opgave at spørge, men derimod embedsapparatet der skal orientere.«

Endnu et hib til bureaukratiet.

Under Lars Løkke Rasmussen blev Ritt Bjerregaard udnævnt til erhvervsambassadør og rejste blandt andet i Kina, hvor en af hendes opgaver var at gøre teleselskabet Huawei interesseret i at etablere sig i Danmark. Det ’kinesiske eventyr’ sluttede, men der kunne være kommet en spændende udvikling ud af det, mener hun, »som kunne have bidraget til, at det blev klart, at Danmark har andre interesser i Kina end USA, og at Danmark også må tale med sin egen røst«.

En anden af hendes rejser gik til Saudi-Arabien, og her oplevede hun som leder af delegationen at blive totalt ignoreret af sin mandlige modpart, der hverken svarede hende eller så på hende. Det var under hans værdighed at tale med en kvinde.

Men hjemme i Danmark har hun glæde af sine kvindegrupper. ’Lede kvinder’ hedder én, hvor de diskuterer betingelserne for at være kvindelig leder.

Sidst men ikke mindst skriver Ritt Bjerregaard om alderdom. Om sin egen kræftsygdom, om sin 87-årige ægtemand, Søren Mørchs, skrøbelighed og om deres fælles forberedelser til at dø. De har udvalgt deres gravsted, og Ritt Bjerregaard er en varm fortaler for aktiv dødshjælp. Hun vil selv bestemme, hvornår hun vil herfra, mens hun endnu kan og ikke sidder som en grøntsag på et plejehjem.

Nu har hun heldigvis nået at afslutte sine erindringer.

Ritt Bjerregaard: ’Ovenpå – erindringer IV’. Politikens forlag. 384 sider. 300 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Karen Syberg

Ritt Bjerregaard & Ritz ....
Anker blev arrig over, at Ritt Bjerregaard havde beholdt sin suite på Ritz i en forlænget week-end, hvor hun slet ikke opholdt sig i Paris - og til Ritz's priser og på Statens regning.

Ritt Bjerregaards ministerchauffør ringede til DSB Færger og bad dem holde færgen tilbage - det benægter Bjerregaard ikke.

Margit Johansen

RB. En af de største kvindelige politikere kongeriget har frembragt. Hvorfor er der ikke så mange af slagsens at skrive om - eller på bibliotekets hylder? Evident er intelligensen og talenterne jo ligeligt fordelt på kønnene.

Margit Johansen, der er da også mange at skrive om, problemet med politikere er nok mere, at vælgeren projicerer deres politiske observans og holdninger til køn over på politikerens intelligens og dygtighed, og derfor ser på hende igennem et skævvridende filter.

Søren Fosberg

Torben Lindegaard: kan du dokumentere hvad du bringer til torvs om Ritt eller forsætter du bare traditionen med at svine hende?

Jimmy Hansen

En stærk, klog og vigtig kvinde. Som med Svend Auken bliver det et vægtigt tab, når hun ikke er her mere

Torben Lindegaard

@Søren Fosberg 19. maj, 2021 - 21:36

Du kan selv læse det hele i forrige bind af Ritt Bjerregaards erindringer.

Steen Andersen

Folketingsmedlem, minister, EU-kommissær, overborgmester...har Ritt Bjerregaard i sin lange karriere afstedkommet noget som helst andet end at sænke standarden i folkeskolen - med følgevirkninger for gymnasiet og universiteter?

Christian Bruun

@SteenAndersen
Ja.