Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Tidlig roman af Kjell Askildsen har bevaret sin stærke menneskelige appel

Kjell Askildsen-romanen ’Davids bror’ fra 1957 udkommer nu på dansk. Forvent ikke tre glade timer i lænestolen, men åbner du dig for dens insisterende stemme, vil du måske føle dig genkendt
Kjell Askildsen fotograferet i forbindelse med et interview i 2011.

Kjell Askildsen fotograferet i forbindelse med et interview i 2011.

Jakob Dall

Kultur
7. maj 2021

Mesterminimalisten i moderne norsk litteratur, den muntre misantrop Kjell Askildsen (f. 1929, debut 1953), har på dansk næsten kun været repræsenteret ved sine fine, neddæmpet ordknappe noveller, først i udvalget En pludselig frigørende tanke (1989), siden med to korte selvstændige samlinger og senest med endnu et udvalg af korte og halvkorte prosastykker under titlen De 18 bedste (2015).

Nu præsenterer Batzer & Co så romanforfatteren Askildsen. Dog ikke ham med den lille beckettske studie Omgivelser (1969) eller 1970’ernes maoistiske tendensrealist med Kjære, kjære Oluf (1974) og Hverdag (1976, på dansk 1977). Nej, man har modigt valgt at begynde med hans anden roman, Davids bror (1957), selv om den emmer af tidstypisk eksistentialisme og præges voldsomt af noget så ærkenorsk som et personligt oprør imod pietismen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her