Anmeldelse
Læsetid: 8 min.

Typisk atypisk: Prekariseringen sniger sig ind overalt

Fra radikalt forskellige perspektiver undersøger to nye udgivelser usikre arbejdsformer. Mens den ene især er optaget af at tælle, er den anden nysgerrig på de processer, der gør folk sårbare i arbejdslivet
Morgenmyldretid på cykelstierne i Købehavn. Men på vej til hvilken type job? At en fastansættelse i et fuldtidsjob skulle være det normale, har højst været noget, der gjaldt for mænd med statsborgerskab i det land, de arbejdede i, gennem dele af det 20. århundrede og i en lille del af verden, herunder Norden, beskriver ny undersøgelse.

Morgenmyldretid på cykelstierne i Købehavn. Men på vej til hvilken type job? At en fastansættelse i et fuldtidsjob skulle være det normale, har højst været noget, der gjaldt for mænd med statsborgerskab i det land, de arbejdede i, gennem dele af det 20. århundrede og i en lille del af verden, herunder Norden, beskriver ny undersøgelse.

Tomas Bertelsen

Kultur
7. maj 2021

Ansat på marginal deltid, fast afløser uden kontrakt, vikar uden garanteret timetal, tilkaldevikar uden kontrakt, tidsbegrænset ansættelse på deltid, tidsbegrænset konsulentkontrakt, fuldtidsansat på projektmidler, freelancearbejde på lønmodtagervilkår, selvstændig uden ansatte.

Det er de arbejdsformer, jeg har prøvet. Ud af dem er det kun soloselvstændig og (nogle former for) deltid og vikararbejde, der bliver systematisk registreret og opgjort i Danmarks Statistiks Arbejdskraftundersøgelse. På engelsk hedder det labor force survey (LFS), og den type undersøgelser bliver lavet i de fleste af verdens lande ud fra nogle delvist sammenlignelige parametre, sådan at man kan følge udviklingen på arbejdsmarkedet både nationalt og internationalt. Altså udviklingen på den del af arbejdsmarkedet, som der er politisk stemning for at følge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her