Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Den animerede danske dokumentarfilm ’Flugt’ er perfekt filmkunst

Jonas Poher Rasmussens har med ’Flugt’ gjort sin vens hemmeligholdte erindring om en barndom og ungdom på flugt til perfekt filmkunst. Det er ekstremt dygtigt og indlevet skruet sammen. Så kærlig en gestus, som nogen fortælling kan blive
Jonas Poher Rasmussens har med ’Flugt’ gjort sin vens hemmeligholdte erindring om en barndom og ungdom på flugt til perfekt filmkunst. Det er ekstremt dygtigt og indlevet skruet sammen. Så kærlig en gestus, som nogen fortælling kan blive

Final Cut for Real

Kultur
17. juni 2021

De to stærkeste filmoplevelser, jeg har haft det seneste år, er Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm, Flugt, som jeg fik lov til at se hjemmefra i februar, efter den vandt juryens store pris på Sundance Film Festival for bedste internationale dokumentarfilm.

Og så er det gensynet med Flugt i en biograf i sidste uge.

Flugt er en stærk historie. Og så er det en overvældende smuk udnyttelse af filmmediets virkemidler: evnen til på én gang at skabe nærvær og abstraktion og derigennem skubbe følelserne helt ind i kroppen på publikum. Filmen er et blændende møde mellem dokumentarisme og animation, men den er aldrig selvhævdende, aldrig mere interesseret i sin form end i sin hovedperson. Den er fortalt i et komplekst fletværk af elementer og erindringsstumper, der gør, at man slæber denne hovedperson, Amin, og hans historie – en meget lang flugt fra Afghanistan og et hemmelighedstynget liv i Danmark – med sig ud af biografen som en kampesten i maven.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Jeg var inde og se den i går, og ja, det var en god film. Helt i top. Mærkeligt nok var jeg så den eneste i salen.