Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Lena Andersson har aldrig været sjovere, når hun endevender det mest svenske Sverige

Svensk er meget mere end et sprog og et nationalitetsadjektiv, og Lena Anderssons ’Datteren’ indfanger det socialdemokratiske paradis på en plet
Lena Anderssons ’Datteren. En fortælling om folkehjemmets opløsning’ udkom i Sverige sidste år og nu findes den også på dansk.

Lena Anderssons ’Datteren. En fortælling om folkehjemmets opløsning’ udkom i Sverige sidste år og nu findes den også på dansk.

10080 Fredrik Sandberg/TT

Kultur
11. juni 2021

Hvor er det sjovt, det her! Det måtte jeg igen og igen slå fast for mig selv, mens jeg læste Lena Anderssons Datteren. En fortælling om folkehjemmets opløsning, der udkom i Sverige i 2020 og nu også findes på (ikke helt lydefrit) dansk. Datteren hører, som det fremgår fra første side sammen med Lena Anderssons forrige bog Sveas søn fra 2019 om Svea Svensson fra Öland, der fik »sønnen Ragnar i 1932, år nul i folkehjemmet [...] folkehjemsmanden, sindbilledet på den fremadrettede mentalitet, som formede det mest svenske Sverige, essensen af exceptionelt mådehold og rationel planlægning uden nåde«.

Titel-Datteren er Sveas barnebarn, Ragnars datter, Elsa Johansson. Ragnar er Sverige, han er »den stræbsomme almindelighed«. Elsa vokser op i et »område med mange ensartede lave huse i harmoniske rækker«, det hedder »Paradiset« og ligger lidt uden for Stockholm. Det er her, Elsas socialisering begynder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

eReolen har Sveas søn. Læste lige en bid, og det var god underspillet humor. Den og Datteren er noteret på huskelisten.