Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Ny bog argumenterer for, at koblingen mellem sygdom og terror har haft enorme konsekvenser

Anjuli Fatima Raza Kolb argumenterer i ambitiøs bog for, at de seneste årtiers krig mod terror må forstås på baggrund af 150 års kolonial og postkolonial historie, der har beskrevet politisk islam som en pest, der skal bekæmpes overalt for enhver pris
Den epidemiologiske logik og metaforik har, ifølge Raza Kolb, været en drivkraft i den erklærede globale krig mod terror siden angrebene 11. september 2001.

Den epidemiologiske logik og metaforik har, ifølge Raza Kolb, været en drivkraft i den erklærede globale krig mod terror siden angrebene 11. september 2001.

Mitch Gerber/Ritzau Scanpix

Kultur
4. juni 2021

Susan Sontag påpegede årtier tilbage problemerne ved at anvende sygdomsmetaforer på samfundsfænomener. Blandt andet fraskriver sygdomsmetaforerne politiske modstandere enhver legitimitet. En sygdom er blottet for rationalitet udover destruktionens logik. Vi søger ikke kompromiser med modstandere, der beskrives som kræftsvulster og pestbylder – vi bekæmper dem med alt vi har til kampen er vundet eller tabt.

I sin nye bog viser Anjuli Fatima Raza Kolb, at der i krigen mod terror har været en udbredt brug af sygdomsmetaforik. Mere specifikt en udlægning af terror som epidemisk sygdom. Hun leverer talrige eksempler på, hvordan terror i islams navn i vestlige medier og blandt politikere og rådgivere bliver beskrevet som smitsom kolera og pest, der skal nedkæmpes overalt med alle midler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kasper Pedersen

Nu har vi en fin tradition for at betegne ekstremisme som en sygdom.
Sygdom kan kureres og giver dermed håb om helbredelse, så vi kan leve fredeligt sammen.
Tænk, hvis vi kom til den erkendelse, at de bare hader os af et ondt hjerte? Så er alt håb ude.

Kasper Pedersen

"Pest over Europa" af socialdemokraten Hartvig Frisch 1933.
Vi fik jo i det store og hele kureret den sygdom.