Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Ny bog: Vi er alle teknopopulister nu

Christopher Bickertons og Carlo Invernizzi Accettis bog om teknopopulisme er lige nu en af de væsentligste til at forklare rammerne for aktuel europæisk politik og giver et spændende perspektiv på Mette Frederiksen-regeringen
En af bogens vigtigste teser er, at det ikke kun er sådan, at der i de senere år er dukket markante teknopopulistiske partier eller politikere op – og bogen går blandt andet i dybden med den franske præsident, Emmanuel Macron.

En af bogens vigtigste teser er, at det ikke kun er sådan, at der i de senere år er dukket markante teknopopulistiske partier eller politikere op – og bogen går blandt andet i dybden med den franske præsident, Emmanuel Macron.

Henri Szwarc

Kultur
18. juni 2021

Det siges ofte i dag, at populisme og teknokrati er hinandens modsætninger. Populismens opkomst – og berettigelse – siges blandt andet at være, at teknokrater har udhulet demokratiet, mens andre foreslår teknokratiske tiltag for at hindre populismens konsekvenser for det politiske.

Hvis populisme er for meget demokrati uden retsstatslige eller faktuelle begrænsninger, så er teknokrati for meget faktualitet og for lidt demokrati. De varmblodede populister over for de kølige teknokrater. Det er i hvert fald den fortælling, vi ofte får af to yderpoler, der singulariserer enten folkelig legitimitet (populisme) eller administrativ effektivitet (teknokrati).

Men i en ny bog af den britiske politolog Christopher Bickerton fra Cambridge Universitet og hans italienske kollega Carlo Invernizzi Accetti fra City College New York, påstås det, at populisme og teknokrati ikke nødvendigvis er hinandens modsætninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her