Anmeldelse
Læsetid: 8 min.

Ny film om Buster er en fornærmelse mod bogen, men værst af alt også mod børn

Holdet bag den nye filmatisering af Bjarne Reuters roman ’Busters verden’ vil gerne invitere en ny generation ind i Busters magiske univers. Det er i udgangspunktet et sympatisk ønske, men den verden, de viser, har alt for lidt med Busters at gøre. Både den virkelige og den magiske
Manfred Weber Cortzen gør det bedre, end filmen fortjener i rollen som Buster. Her sammen med Henning Jensen som den pensionerede kanonkonge hr. Larsen.

Manfred Weber Cortzen gør det bedre, end filmen fortjener i rollen som Buster. Her sammen med Henning Jensen som den pensionerede kanonkonge hr. Larsen.

Andreas Bastiansen

Kultur
18. juni 2021

Lad mig være ærlig. Jeg var skeptisk, allerede da jeg gik ind i biografen. Ikke at jeg er imod genindspilninger eller nyfortolkninger af klassikere. De bedste eventyr lever videre ved, at nye generationer genfortæller dem i en form, der giver mening for dem.

Men al kunst er forpligtet på nødvendighed. Man bør som minimum kunne svare på: Hvorfor er det her vigtigt? Det er ligegyldigt, om svaret så er æstetisk, politisk eller personligt. Man skal bare kunne mærke den. Og hvorfor er en ny filmatisering af Bjarne Reuters Busters verden nødvendig?

Bogens udgivelsesår, 1979, er selvfølgelig mange år siden, og den virkelighed, som Buster cykler rundt i i Brønshøj i film- og tv-serien fra 1984, ser meget anderledes ud i dag. Men Bille August og Bjarne Reuters tv-serie vises stadig med jævne mellemrum på DR, og den er et mesterværk, der forekommer mig rimelig tidløst. I hvert fald i det, der betyder noget.

Ligger der virkelig en kunstnerisk nødvendighed i at opdatere Buster, hvis det kun drejer sig om at udstyre ham med en mobiltelefon og en christianiacykel frem for fastnet og longjohn?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Holger Nielsen

Anita Brask Rasmussen jeg har ikke set den nye Buster film, og jeg har ikke lyst, grundet alder. Men jeg vil give dig ret i, at de Far til fire film, som de startede igen efter nogle års pause, ikke er nær så gode som de første. Hvis jeg husker rigtigt så stoppede med "de rigtige" Far til fire i 1979. De film der kom senere har jeg ikke lyst til at se, fordi det er i et helt andet miljø, der efter min mening ikke hører til i Far til fire. Jeg har ikke set ret mange af de nye af min søsters børn, de få jeg har set siger mig intet.

Dorte Sørensen

Håber at DR vil genudsende serien om Busther. Det ville være godt at se om den stadig holder - som jeg husker den og især efter den anmeldelse af den nye udgave.

Inge Lehmann, Gitte Loeyche og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Charlotte Christensen

En lille serviceoplysning: til dem der ønsker at se/gense serien om Buster Oregon Mortensen, så kan den findes på DRs Bonanza
https://www.dr.dk/bonanza/serie/75/busters-verden/54444/busters-verden-16
God weekend

Kenneth Krabat, Inge Lehmann, Birte Pedersen, Hanne Ribens og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

Tusind tak for en fremragende, indsigtsfuld anmeldelse!

Svend-Erik Runberg, Henrik Günther, Hanne Utoft og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Ja, fin anmeldelse. Klar og velskrevet forbrugervejledning. Jeg skal ikke ind og se filmen.
Også kommer jeg til at tænke på det fantastiske i at især danske film fra en lille lukket verden endnu engang afslører, hvad genetikken kan. Når nu en af skuespillerne hedder Manfred Weber Cortzen - hvor er det så vi kender det navn fra? Selvfølgelig. Tin-Tin alias Ane Cortzen, vase-direktøren, arkitekten, journalisten, studieværten, programredaktøren og (sikkert også) sommermarked-udråber.en. Her, der og allevegne. Snusfornuftig og driftsikker. Klart at hun får geniale børn. Jeg synes på den baggrund, vi skal genindføre arveretten til bestemte erhverv og stillinger. Især indenfor medieverdenen. Vi må anerkende den stensikre genetik.

Hanne Utoft, Tina Kjær og Emil Hansen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Har ikke set Buster-filmene i sin tid, så vil ikke kunne bedømme, om de holder eller en genindspilning er sagen.

Jeg kan svømme helt hen ved tanken om at gense franske og italienske film fra 60-70'erne, men jeg er næsten altid blevet skuffet. De holdt ikke. Der var sket noget med tiden, med mig, med . . .

Carl Chr Søndergård

Der kan ofte være noget tåbeligt, ved at genindspille noget tidstypisk. Her i kraft af Brønshøj -samfundet i sen-70’erne.

Jeg læste også at man ville genindspille ‘home alone’ filmene - og hvorfor det? Ja. Ren kassetænkning.

Og svaret må være:

‘Find dog selv på noget nyt’!

Svend-Erik Runberg, jørgen djørup og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Hanne Ribens

Ja, hvor har du ret Carl Chr Søndergaard, find dog på noget selv og gerne om livet i Jeres egen tidsalder! Men det er måske for risikabelt! og svært!

Svend-Erik Runberg, Carl Chr Søndergård og jørgen djørup anbefalede denne kommentar

"Ja, fin anmeldelse. Klar og velskrevet forbrugervejledning. Jeg skal ikke ind og se filmen."

Busters verden på neoliberalsk vil også primært gøre de yngre generationer historieløse og komplet uopmærksomme på klassesamfundsstrukturer og velfærdssamfundets stigmatiserende kultur-reproduktioner.

Denne film er et opportunistisk indtjeningsstunt. Tomt og privatiserende.

Kenneth Krabat og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Tak for en anmeldelse, der giver det umage, det snavsede, det selvbedrageriske, det måske urimeligt håbefulde og det barnligt voksne og voksent barnlige tilbage til alle - og gen-udfordrer fremmed- og anderledesfrygten fra Curlinggenerationen af forældre, der ikke aner hvad de går glip af. Fuck, det er synd for dem - og deres børn.