Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Peter Laugesen: ’Walden’ af Henry David Thoreau er et poetisk, politisk og økonomisk manifest

’Walden’ er en filosofisk vejviser til egne af tiden, sindet og verden, hvor adgangen til naturens egentlige love ikke er blokeret. Nu er Thoreaus anarkistiske klassiker udgivet på ny

James Abbott McNeill Whistlers ’Seymour Standing Under a Tree’ (1858-59).

National Gallery of Art, Washington DC

Kultur
25. juni 2021

»Vi kan forestille os det tidspunkt i menneskehedens barndom, hvor en eller anden foretagsom dødelig krøb ind i en hulning i en klippe for at finde læ. Alle børn begynder på den måde forfra på verden, elsker at være udendørs, selv når det regner og er koldt. De leger både hus og hest, af instinktiv lyst til det. Hvem husker ikke med hvilken interesse vi som børn tog skærmende klipper og alle huleindgange i øjesyn? Det var den naturlige længsel hos den rest af vores ældste forfader som havde overlevet i os. Fra hulen er vi gået fremad til tage af palmeblade, af bark og kviste, af vævet og udspændt lærred, af græs og strå, af planker og spåner, af sten og tegl. Til sidst ved vi ikke hvad det er at leve i fri luft, og vi lever et hjemmeliv i flere betydninger af ordet end vi gør os klart. Der er langt fra arnen til marken. Det ville måske være godt, hvis vi skulle tilbringe flere dage og nætter uden noget der spærrede af mellem os og himmellegemerne, hvis digteren ikke sad så meget under sit tag og talte, hvis helgenen ikke boede der så længe. Fugle synger ikke i huler, og duer hæger ikke om deres uskyld i dueslag.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her