Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Sjóns dystre roman om nynazismen i Island spejler en ubehagelig tendens i Europa. Nu kan den læses på dansk

’Korngult hår, grå øjne’ er skrevet i et lavmælt og konkret sprog, og siger tingene helt, som de kan tænkes at have været – og frem toner et ubehageligt spejlbillede af tendenser i nutidens europæiske samfund
Sigurjón Birgir Sigurðsson, kendt under kunstnernavnet Sjón, er en islandsk forfatter og lyriker. Han modtog i 2005 Nordisk Råds Litteraturpris for romanen ’Skygge-Baldur’.

Sigurjón Birgir Sigurðsson, kendt under kunstnernavnet Sjón, er en islandsk forfatter og lyriker. Han modtog i 2005 Nordisk Råds Litteraturpris for romanen ’Skygge-Baldur’.

Anders Wiklund

Kultur
11. juni 2021

Ganske effektfuldt åbner islandske Sjón (f. 1962) sin syvende udgivelse på dansk med beskrivelsen af et lig. I en kupé i et tog, der netop er ankommet fra Paddington til Cheltenham ovre i det sydvestlige England, findes en yngre mand med »korngult hår og grå øjne« død og undersøges af to betjente.

Op af hans inderlomme fisker de et nyligt udstedt islandsk pas lydende på Gunnar Pálsson Kampen, 24 år, en tegnebog med både islandske kroner og engelske pund, en diger pengekonvolut og en lap papir, som fortæller, hvordan man kommer fra Cheltenham Spa til en lokalitet markeret med kryds på en skitse – eller er det et hagekors?

Afdøde er leder af bevægelsen National Befrielse og var på vej til hemmeligt møde i den nynazistiske verdensorganisation, et slæng af chauvinister, revanchister, antisemitter, holocaustbenægtere samt folk med stædig tro på »det ariske menneskes ret til at dyrke sin egen ædle kultur«. Men hvordan er han endt i denne blindgyde, han, som voksede op under trygge og kærlige forhold i en familie på fem i efterkrigstidens Reykjavik?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

For ikke så længe siden brillerede en opstillet kandidat for Stupiddemokraterne med udtalelser, der ligner ovenstående . Han angreb "velstillede skuespillere, venstreorienterede læger, jazzmusikere og humanister" - og sikkert flere andre, der tillod sig at gå i rette med partiets diskriminerende asyl- og indvandrerpolitik.
Hans navn er Malte Johan Poulsen og er opstillet i Gentofte - Sass Larsens gl. kreds. Pudsigt.