Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

’The Father’ sætter publikum i den dementes sted og viser virkelighed, der er gået af led

Anthony Hopkins er fremragende i hovedrollen som dement patriark i Florian Zellers kammerspil ’The Father’, der gengiver hans oplevelse af at være konstant desorienteret og ude af stand til at vide, hvad der foregår
Olivia Colman og Anthony Hopkins spiller datter og far i Florian Zellers ’The Father’, der sætter sit publikum i samme situation som sin demente titelperson, som ikke længere kan skelne mellem virkelighed og vrangforestilling. Foto: Angel Films

Olivia Colman og Anthony Hopkins spiller datter og far i Florian Zellers ’The Father’, der sætter sit publikum i samme situation som sin demente titelperson, som ikke længere kan skelne mellem virkelighed og vrangforestilling. Foto: Angel Films

Kultur
10. juni 2021

En midaldrende kvinde ankommer til en stor og fornem lejlighed i London, hvor hendes far tager imod hende. Han har, forstår man, for nylig fyret den seneste i rækken af hjælpere, der skulle tage sig af ham, nu hvor han selv er blevet dement og har stadigt sværere ved det.

Anne (Olivia Colman) er i åbningsscenen af Florian Zellers The Father nødt til at tage en svær samtale med sin far, Anthony (Anthony Hopkins). Efter i mange år at have levet alene har hun nu mødt en mand, som hun skal flytte sammen med. I Paris. Det er altså ikke længere muligt at tage sig af den aldrende far, hvis hun samtidig skal leve det liv, hun er midtvejs i. Anthony Hopkins spiller den skrøbelige patriark med værdighed og nærvær, så man godt kan se det rimelige i, at han fik en Oscar for sin præstation, og Olivia Colman får sin gestaltning af Anne til at emme af en hårdt prøvet og snart opslidt ukuelighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

John Kierans

En vildt frustrerende oplevelse at se filmen (lidt på samme måde som at klø et myggestik, dvs. det føles skidt, men også godt) - og utvivlsomt en af de mest lærerige beskrivelser af problematikkerne om demens, man kan forestille sig.

jens christian jacobsen

@John Kierans
Den med myggestikket må du godt forklare. Fx hvad der er filmens myg, og hvad der er den aktive kløen.