Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Tidligt hovedværk i miljøbevægelsens litteratur kaster et poetisk blik på havets skønhed

En nyoversættelse af marinbiologen og miljøforkæmperen Rachel Carsons poetiske beretning om havets opståen i 'Havet omkring os' er et både veltimet og vedkommende opgør med det natursyn, der har lagt fundamentet for miljøkrisen
Rachel Carson var uddannet marinbiolog og er i dag kendt som en af de mest afgørende skikkelser inden for den amerikanske miljøbevægelse, som hun var med til at kickstarte med bogen ’Silent Spring’ fra 1962. Fotoet her er fra 1952.

Rachel Carson var uddannet marinbiolog og er i dag kendt som en af de mest afgørende skikkelser inden for den amerikanske miljøbevægelse, som hun var med til at kickstarte med bogen ’Silent Spring’ fra 1962. Fotoet her er fra 1952.

US fish and wildlife service

Kultur
18. juni 2021

I en epoke, hvor jordkloden i stor udstrækning er blevet kortlagt, kunne man sige, at havet i dag udgør den yderste grænse for menneskets udforskning af planeten.

Med sine enorme vidder og utilgængelige dybder er havet i hvert fald et sted, hvor kun fantasien sætter grænser.

Det lyder måske som en overdrivelse, men det bliver støttet af videnskaben – i dag er mere end 80 procent af verdenshavene hverken blevet kortlagt, udforsket eller blot set af mennesker. Vi ved mere om månen, end vi ved om de dybeste dele af havet.

Den sans for vidunder og gådefuldhed, som sådan nogle kendsgerninger afstedkommer, er det, der driver marinbiologen og miljøforkæmperen Rachel Carsons klassiske bog Havet omkring os fra 1951, som netop er blevet nyoversat til dansk og udgivet på Gads Forlag. Det er en poetisk skildring af verdenshavenes opståen, de arter, der befolker det, og ikke mindst den rolle, det har spillet i menneskets liv. Samtidig er bogen et passioneret forsvar for at se havet som ét sammenhængende økosystem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her