Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

’Zappa’ er en strålende dokumentarfilm, der i Frank Zappas ånd afholder sig fra sentimentalitet

Ny dokumentarfilm om Frank Zappa formår at formidle hans grænseløse musikalitet, der skaffede ham en ambassadørtitel i Tjekkoslovakiet – samt bekymrede mødres afsky. Hans liv fortælles i en åndsbeslægtet, usentimental stil, der også formidler hans mere usympatiske og ensomme sider – og hvor sjov musik kan være
Alex Winters velformede, nuancerede dokumentarfilm, ’Zappa’, kommer hele vejen rundt om et menneske, hvis liv var ét langt opgør med småborgerlighed, provinsmentalitet, konservatisme, censur og seksualforskrækkelse.

Alex Winters velformede, nuancerede dokumentarfilm, ’Zappa’, kommer hele vejen rundt om et menneske, hvis liv var ét langt opgør med småborgerlighed, provinsmentalitet, konservatisme, censur og seksualforskrækkelse.

Piece of Magic Entertainment

Kultur
30. juni 2021

Man forlader Alex Winters dokumentarfilm, Zappa, om den amerikanske mestermusiker Frank Zappa (1940-1993), med tre erkendelser:

1. Rock’n’roll-livet havde sine ofre. »Jeg ved ikke, hvad han er for alle andre, men for mig var han en komponist. Man skal være skør til at begynde med for at give sig i kast med det,« siger enken, Gail Zappa (1945-2015), i dokumentarfilmen om ægtemanden, der lod drifterne få frit løb under turneerne. »Tag slet ikke de samtaler,« siger Gail – som Zappa fik fire børn med – om overlevelsesstrategien i forhold til det parallelliv, gemalen havde.

2. Zappa var en stædig, perfektionistisk rad. En nidkær orkesterleder, der drev sine musikere benhårdt. Han øvede med sit band, Mothers of Invention, otte til tolv timer hver dag. Og et bandmedlem huskede, at han kun én gang trykkede hans hånd og sagde »godt arbejde«. Egentlig havde han kun ét ønske. At realisere den musik, han hørte i sit hoved, så præcist som muligt. »Lyder nemt, men det er virkelig svært at gøre,« som han siger.

3. Hold kæft, for et latterspektakel Zappas komplekse musik kastede af sig. Forestil dig Monty Python og Spike Jones’ skøre orkester dirigeret af en avantgardistisk udgave af Bach, og du står på i den morsomste del af det enorme værk. Over 60 albummer udgivet i hans levetid og spændene fra psykedelisk rock og syreblues til avantgardejazz og vild partiturmusik for store orkestre, gerne i symfonistørrelse. Stort set uden hits – dem ønskede Zappa sig ikke – med undtagelse af »Valley Girl« samt »Bobby Brown (Goes Down)«, der med tiden har opnået klassikerstatus.

Giftgas og gasmasker

Frank Zappa var fra barnsben besat af smalfilm. Lavede amatør-horror og klippede UFO-film sammen med optagelser fra forældrenes bryllup. Og han elskede kemi og især sprængstoffer – han lærte at lave krudt, da han var seks.

Faren arbejdede i Edgewood Arsenal uden for Baltimore, Maryland, hvor man under Anden Verdenskrig lavede dødelige giftgasser. Lageret kunne slå hundreder af millioner ihjel, så alle hjem skulle have gasmasker, hvis tankene skulle gå i stykker.

Gasmaskerne var Zappas legetøj, de var rumhjelme i hans optik. Senere kunne gasmasken også ses som en metafor for hans enfoldige, ensomme optagelse af at realisere sin musik.

Som 15-årig forsøgte han at springe sin high school i luften. Uden held. Og først i denne periode begyndte han – trods sine forældres modstand – at interessere sig for musik. Specifikt den svære, visionære franske komponist Edgard Varèse (1883-1965), der tidligt eksperimenterede grænseløst, også med elektronisk musik. Zappa havde ingen interesse i Beethoven og Mozart.

Så blev han introduceret til blues, doo-wop og r&b af sin gymnasiekammerat Don Van Vliet, der siden under navnet Captain Beefheart blev en måske endnu mere diktatorisk orkesterleder end Zappa.

Zappas første kompositioner var orkesterpartiturer, og først i 20’erne begyndte han at skrive rocksange. Og i 1964 dannede han Mothers of Invention, hans faste backing band med skiftende besætninger.

Fløjlsrevolutionens helt

Zappas liv var ét langt opgør med småborgerlighed, provinsmentalitet, konservatisme, censur og seksualforskrækkelse. Allerede med sit første gymnasierockband mødte han modstand, angst, undertrykkelse.

Han blev lokket i en fælde af politiet og røg i fængsel for at producere lydpornografi, selv om det bare var fjollede lyde på bånd.

»Jeg vil sige, at dén lille eskapade nok var den mest oplysende del af min politiske dannelse. Og jeg har ikke set noget siden, der har kunnet ændre min mening om, hvordan tingene egentlig hænger sammen,« siger han i dokumentarfilmen om de godt seks måneder bag tremmer.

I 1985 tog han kampen op mod en koalition af bekymrede mødre, Parents Music Resource Center, herunder Al Gores hustru, Tipper, og udenrigsminister James Bakers ditto, Susan, der forargedes over moderne musik med seksuelle tekster og fik indført Parental Advisory-advarselsklistermærket – som endte som et modkulturelt adelsmærke på eftertidens albumudgivelser.

Under en kongreshøring gjorde han grin med Susan Bakers sydstatsaccent, altid i foragt over provinsialisme. Dén joke og dén modstand kom til at hjemsøge Zappa.

I 1991 inviteredes han til det fra Sovjetunionen løsrevne Tjekkoslovakiet, hvor han havde været Fløjlsrevolutionens soundtrack. Politiet hadede Zappa. Her udnævntes han af Václav Havel til Special Ambassador to the West on Trade, Culture and Tourism. Men så pressede udenrigsminister James Baker den tjekkoslovakiske regering til at trække titlen tilbage. Sand historie.

Solist på alle planer

Zappa er en strålende dokumentarfilm om manden, der var solist og dirigent på alle planer i livet.

Han var således også – i hvert fald lejlighedsvis – mandchauvinist. I filmen fortæller han om, at han kunne komme hjem fra turné med en kønssygdom, for så at sende hustruen på apoteket. »Hun mugger engang imellem, men altså ... hun er min kone ...«

Dokumentarfilmen kunne måske også have behandlet den problematiske, fiktive groupie-figur, Suzy Creamcheese, der figurerer i covertekster og sange samt inkarneredes på scenen af flere forskellige kvinder. Det var oprindelig et generisk navn givet af Zappa til en gruppe piger, der hang ud med bandet – givetvis groupier. It was a man’s world. Men det er det heldigvis ikke i lige så høj grad i dag, hvor den ikke var gået.

Ni måneder i rullestol

Frank Zappas musik var til gengæld af et helt anderledes sofistikeret væsen, der vidnede om et langt mere kompliceret og nuanceret sjæleliv og gav ham en dybt dedikeret fanskare. Hans stædighed bar frugt.

Men stædighed har aldrig været en god social glidecreme. Hans person var utilgængelig, gemt derinde bag den metaforiske gasmaske, og det forværredes, da han blev angrebet af en mand på scenen, faldt flere meter og røg i rullestol.

»Prøv at sidde i rullestol i ni måneder, så finder du ud af, hvem dine venner er,« sagde han i et interview. Og et par år før sin død mente han ikke længere, at han havde nogen venner.

Zappa afholder sig stort set fra sentimentalitet – som Zappa afskyede – og den er tit morsom i sin sammenklipning af koncertoptagelser, fjollelyde, arkivklip. Man kan også trippe over hans faste samarbejdspartner Bruce Bickfords rablende detaljerede og syret morfende claymations, animationer i ler. Og man kan påskønne, at knasterne, de usympatiske sider i Zappas væsen, ikke er sandslebet væk. I stedet kommer Zappa 360 grader rundt om et menneske, der trak vejret dybest gennem sin musik.

’Zappa’ – Instruktion: Alex Winter. Fotografi: Anghel Decca. Længde: 128 minutter. Biografer landet over.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

René Arestrup

Ingen tvivl om at han var et dumt svin. Men han var også en gudsbenådet musiker og komponist. Og en stor humorist.

jens christian jacobsen

Lyt til Hot Rats fra 1969. Genialt album. Hele albummet er guld værd, begynd med Willie the Pimp med sang af Don van Fliet alias Captain Beefheart. Så er du godt igang!

Steen K Petersen, Jan Jensen, Maj-Britt Kent Hansen og Frank Østergaard anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Fulgte Mothers of Invention sidst i 60'erne, men ikke derefter. Både musik og tekster fra den tid er værd at lytte til. Ikke mindst på Freak Out. Vist nok deres debut.

https://www.youtube.com/watch?v=IDE9MC3jnl0&list=PL65E2BFB88DC87EB6

Steen K Petersen, Jan Jensen, jens christian jacobsen og Frank Østergaard anbefalede denne kommentar
Frank Østergaard

Den senere udgivelse, The Yellow Shark, egner sig godt til en regnvejrsdag!

Steen K Petersen, Jan Jensen, Maj-Britt Kent Hansen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Hot Rats med Captain Beefheart og især jam performance nummeret 'The Gumbo Variations' er en tro følgesvend på løbeture.

https://youtu.be/isa0GlhRZYY

Steen K Petersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Vi befinder os i et stort globalt kollektivt underskud af Zappa, Susi CreamCheese og selvfølgelig Freak Out. Play yer guitar some more

Steen K Petersen

Mener jeg hørte Zappa første gang tilbage i 1979, det år han udgav følgende LP,
Sleep Dirt 175
Sheik Yerbouti
Orchestral Favorites
Joe's Garage Act I
Joe's Garage Acts II & III

Året efter måtte jeg bare se og høre ham og hans orkestre, mener det var i Forum København.

Prøv at høre hans nummer, tittes & beer fra Zappa in New York, og ikke mindst albumet "You Are What You Is"

Zappa var et menneske som gjorde en forskel

Knokkelskæve anbefalinger til hele kommentariet freaking out in front of crystal fidelity hornblowing Frankin & Zappin relics finally realizing:
They're only in it for the money

jens christian jacobsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Har nogen fundet en biograf i København, der viser Zappa?

Jeg finder kun en særvisning, som skulle have fundet sted den 30.6.
https://www.nfbio.dk/event/kom-til-saervisning-af-zappa

Søren Rehhoff

Jeg synes Frank Zappa var god til hele tiden, at kunne lave musik ud af hvadsomhelst. Han var jo meget inspireret af Edgar Varese, som var en af dem, der havde en filosofi om, at musik var organiseret lyd. Det princip tror jeg Zappa meget fulgte når han kombinerede alle mulige og umulige elementer i sin musik. Han var lidt af en musikalsk skraldekunstner. Jeg læste engang noget om, at det første musik han kunne huske at have hørt, var arabisk musik, hvorend han så har hørt det og så var han også interesseret i bulgarsk folkemusik, og det lød faktisk nogen gange. som om hans hans musikalske og melodiske sensibilitet var præget af østeuropæisk musik.

Jørgen Rink

Frank Zappa - var et musikalsk geni..
For mig blev Roxy and Elsewhere et højdepunkt !
Herudover var og er der mindst tre albums som beviser hans genialitet.. nemlig..
Apostrophe!
Overnite Sensation
One Size Fits All

Jeg mener der er for lidt musik i filmen og for meget snak..
Der et et hav af musik som er udgivet efter hans død.. meget af det er knap så godt men der er også helt unikke ting - gå selv på jagt på zappa.com

Maj-Britt Kent Hansen

Ang. visning af selve filmen, skriver Soundvenue således: den 30. juni

’Zappa’. Dokumentar. Instruktion: Alex Winter. Medvirkende: Gail Zappa, Ruth Underwood, Steve Vai. Spilletid: 127 min. Premiere: I biograferne fra 30. juli.

Så får man se til den tid, om det også passer.

Christian Monggaard

Grand Teatret i København har vist filmen en enkelt gang, og det var så stort et tilløbsstykke, at de viser den fire gange mere. Tidspkt. på grandteatret.dk. Ellers kan man se den slags på kino.dk.

Maj-Britt Kent Hansen

Tak - Christian Monggaard. Vil holde øje.

Maj-Britt Kent Hansen

Billetten er i hus, da tidspunkterne nu er annonceret.