Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Georg Metz: ’Store Nordiske Krig’ er veloplagt med sans for forklarende digressioner til nutidens fænomener

Dan H. Andersen skriver i sin nye historiske bog ’Store Nordiske Krig’ detaljeret og læseværdigt veloplagt om småstatens historiske forudsætninger
Karrieren blev kort, da den unge iltre admiral Tordenskjold i overmod lod sig stikke ned i en duel. Myterne om Tordenskjold som søhelt er mestendels – myter, men foruden kongen er han formentlig den eneste, flest danskere (og nordmænd) husker fra Store Nordiske Krig, der kostede et stort, men i detaljen ukendt antal anonyme mennesker livet.

Karrieren blev kort, da den unge iltre admiral Tordenskjold i overmod lod sig stikke ned i en duel. Myterne om Tordenskjold som søhelt er mestendels – myter, men foruden kongen er han formentlig den eneste, flest danskere (og nordmænd) husker fra Store Nordiske Krig, der kostede et stort, men i detaljen ukendt antal anonyme mennesker livet.

Ritzau Scanpix

Kultur
17. juli 2021

»Tullerulle Tappenstreg blev gift med Karl den Tolvte,« skrev Halfdan Rasmussen. Men Rasmussen havde ikke ret. Kong Karl blev ikke gift med nogen og fik ikke fire brune sønner. Men meget kunne have set anderledes ud, hvis han havde været til damer og hjemlig hygge. Karl den 12. – en af tre dominerende fyrster i det tidlige 1700-tals Europa – var mere til bredskuldrede soldater og livet i felten. For kongen var krig ikke den clausewitzske konstatering af politikken videreført med andre midler, men den evigt aggressive svenskers eneste redskab. Sejr såvel som nederlag fulgtes op af mere krig. Først da en eller anden i vinteren 1718 skød Karl en kugle i skallen foran den belejrede dansk-norske fæstning Frederiksten i Frederikshald, kunne omgivelserne ånde lettet op. De hårdt prøvede svenske undersåtter greb øjeblikkeligt anledningen til at få afviklet den Store Nordiske Krig og ved samme lejlighed slippe af med den enevælde, der havde muliggjort Karls katastrofale krigspolitik.

De andre to hovedpersoner giver sig selv. Den ene i Peter den Stores to meter høje frygtindgydende skikkelse: uudgrundelig, brutal, snedig, stærk som en okse, spontan men også diplomatisk virtuos og determineret ved vilje og kraft til at hævde det tilbagestående enorme land som ekspanderende supermagt.

Endelig i fyrstegalleriet et pænt stykke svagere i anslaget end rivalerne Danmarks Frederik 4. Midt mellem Sverige og Rusland, men med en betydelig og respekteret krigsflåde. Dog stadig svagest i koret og sårbar for opmarch af fjendtlige hærstyrker sydfra lige op i Jyllands underliv. Hvad svaghederne angik, kompenserede Frederik, smålig og hævngerrig, med en egen koldsindig flid, bondestædig snuhed og magtvilje. Dum var han ikke, ej heller overbegavet.

Historikeren Dan H. Andersen har leveret et digert tobindsværk på i alt 1.105 sider over perioden under ét: Store Nordiske Krig 1700-1721.

Det er anstrengelserne værd at gnave sig gennem de mange sider. Dan Andersen skriver læseværdigt veloplagt med sans for forklarende digressioner til nutidens fænomener og mange tankevækkende jævnføringer. Andersen har den for historikere så vigtige – men ikke altid udfoldede evne – at sætte ord på fortidens menneskers tanker og forklare deres handlinger i datidens perspektiv.

Det praktiske før, under og efter en krig af dimensioner som Store Nordiske Krig overstiger nutidens forstand, i betragtning af at alle bevægelser og besværligheder på landjorden kun kunne afhjælpes ved human og animalsk energi. De omfattende troppebevægelser, der ikke kun gjaldt soldater, men ofte også soldaterfamilier, det betydelige tros, ikke mindst officerernes bagage, samt i bedste fald for de lokale på hærens vej, tillige kreaturer, geder, høns og utallige heste. Hærene var hele vandrende byer, der som oftest plyndrede sig gennem de udsatte områder. Man fouragerede af landet som en græshoppesværm.

Store og små skæbner

Som læser kan man koncentrere sig om flere vinkler i det righoldige værk: Krigshistorien, til hvilken Dan Andersen skaber overskuelighed, der ikke er en selvfølge for perioden. Især skal man holde tungen lige i munden for at følge alliancerne i og omkring Baltikum, Rusland, Polen og ikke mindst Gottorp, der til stadighed er en torn i kødet på Frederik og den danske selvforståelse. Behersker fjenden (svenskerne) Gottorp, skubber beherskeren jo allerede indgangsporten til Jylland op.

En anden side af Dan H. Andersens fremstilling, og den synes næsten uudtømmelig i indsigt og sammenhænge, er forfatterens forstand på tidens levemåde, krigerkastens skik og brug samt reglerne for diplomatisk virksomhed. Historien om det lille kvarte århundrede 1700-1221 giver med andre ord et generøst indblik i det tidlige 1700 års nordiske og russiske kulturhistorie. Ikke blot i adel og overklasse og blandt herskerne, men flere steder i værket ved detaljerede nedslag i enkelte menneskeskæbner hentet fra kulissens halvmørke og sat ind midt på scenen.

Almindelige menneskers lidelser i krigene var af surreelt omfang. Når soldatene havde stjålet alt fra dem, stjal de lidt mere og voldtog og myrdede i tilgift. Menneskeliv var billigt til fals, når det ikke gjaldt højkasten i adel og højere officerskredse. Krigene var i den forstand stadig ridderlige. Tilfangetagne officerer blev som regel behandlet med udsøgt respekt og sat til bords med sejrherren for siden at blive fangeudvekslet, uden at nogen krøllede et kunstigt hår i allongeparykken. Menige soldater kunne ikke vente sig meget andet end mere kulde, mere sult og næsten sikre mén af felttogene, hvis ikke døden.

Krigens forløb og resultater slår flere staters status og territorier nogenlunde fast med grænser som op til 1. verdenskrig, give and take. Preussen er i sin hastige vorden, så den nordiske krigs europakort skal selvfølgelig tages med forbehold. Polen og de midttyske fyrstendømmer tabte ligesom Sverige, mistede sit imperium og stod svækket tilbage.

England og Nederlandene spiller vigtige roller i kanten af begivenhederne og griber nu og da ind, overvejende i det indlysende motiv, at ingen magt i Norden skulle sætte sig på begge sider af Øresund. Dertil kom bekymringen for Rusland, som dog næppe var så stor som ubehaget ved tanken om svensk dominans.

Med mellemrum støder man på forestillingen om, at Danmark i 1700-tallet fortsat havde ambitioner om at tilbageerobre Skåne, Halland og Blekinge. Det er der ikke meget, der tyder på. Danskerne og Frederik 4. var realister, der udmærket forstod de begrænsninger i dansk magt, hollændere og englændere forlangte opretholdt. I det højeste håbede Frederik 4. at kunne overtale sømagterne at tillade en dansk landkorridor fra Helsingborg til den norske grænse. Det var at gøre regning uden vært. Danmark havde at humme sig og gjorde det fremover med blikket stift rettet mod London og Sankt Petersborg, til Napoleon senere væltede spillet.

Dan H. Andersen lægger megen vægt på de politiske, militære og handelsmæssige strukturer og institutioner og lægger som antydet også vægt på de enkelte aktører.

En af dem er Tordenskjold, der på flere måder er typisk for den adel, der vokser frem i krigens lange forløb: den tapre (norske) kadet, der på eksprestid bliver admiral i nogle og tyveårsalderen. Forbruget af mennesker var jo betragteligt og hensynsløst.

Det kan hænde, fredeligere tider havde holdt konge og admiralitet tilbage fra at sætte turbo på en Peter Wessels karriere. Træk i karakteren tyder på borderline eller noget værre. Karrieren blev kort, da den unge iltre admiral i overmod lod sig stikke ned i en duel. Myterne om Tordenskjold som søhelt er mestendels – myter, men foruden kongen er han formentlig den eneste, flest danskere (og nordmænd) husker fra Store Nordiske Krig, der kostede et stort, men i detaljen ukendt antal anonyme mennesker livet.

En inspirerende fremstilling af Danmarks sidste rigtige krig før perioden som småstat.

Illustrationer sparsomme. Gode kort. Fin litteraturliste. Kun personregister.

Dan H. Andersen: Store Nordiske Krig. Bd. 1 og 2. Politikens Forlag. 1.105 sider. 340 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her