Anmeldelse
Læsetid: 8 min.

Efter halvandet års nedlukning er det kulturelle Berlin så småt begyndt at vågne igen

Et længere kapitel med noget så uberlinsk som et lammet kulturliv og lukkede museer, klubber og koncertsteder er ved at være slut. Der er masser af nyt at opleve, selv om især undergrundskulturen stadig lider
Verdens formentlig mest berømte klub, Berghain, er ikke åben for festfolket, men den legendariske bunker danner indtil slutningen af september ramme for lyd- og billedinstallation Berl-Berl. Den er skabt i samarbejde med Naturkundemusem og den danske kunstner Jakob Kudsk Steensen fra Køge, der har kreeret surrealistiske sumplandskaber på kanten mellem det analoge og det digitale.

Verdens formentlig mest berømte klub, Berghain, er ikke åben for festfolket, men den legendariske bunker danner indtil slutningen af september ramme for lyd- og billedinstallation Berl-Berl. Den er skabt i samarbejde med Naturkundemusem og den danske kunstner Jakob Kudsk Steensen fra Køge, der har kreeret surrealistiske sumplandskaber på kanten mellem det analoge og det digitale.

Timo Ohler

Kultur
13. juli 2021

Og så stod hun pludselig der, lamslået af glæde. Ja, Hermia fra Shakespeares En skærsommernatsdrøm gik faktisk i stå midt i en monolog og måtte grådkvalt simpelthen ud med det:

»Hvor er det fantastisk at spille for et rigtigt publikum igen efter den lange lockdown!«

Hun fandt først tilbage i rollen, da de godt hundrede tilskuere havde hujet og jublet færdig foran den udendørsscene i den industriprægede Südgelände-park, hvor Berlin Shakespeare Company holder til. Og i løbet af sommeren spiller klassikere som Othello, Helligtrekongersaften og Købmanden i Venedig i en ramme, som er halvdelen af fornøjelsen.

Et par dage senere var euforien ikke mindre, da vi – ligeledes med vores to døtre – havde fået tiltusket os billetter til den nyrenoverede og genåbnede Staatoper Unter den Linden, hvor Berlins Staatskapelle under ledelse af Daniel Barenboim fyrede Max Bruchs første violinkoncert og Beethovens femte symfoni af.

»Fyrede af«?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian Mondrup

Ang. Berliner-slottet: ved besøg i Berlin kunne man indtil 2008 se DDRs prestigiøst monstrøse "Palast der Republik", hvor slottet nu er "genopført". Bygningen var tæt pakket med asbest og blev derfor efter "die Wende" lukket for offentligheden, indtil asbesten var blevet fjernet. Derefter blev der afholdt kulturarrangementer i bygningen og der udspandt sig en heftig offentlig diskussion om bygningens fremtid. Resultatet blev, at man slettede et betydningsfuldt spor fra DDR-tiden og desavourede manges ønsker om en omfunktionering af bygningen.