Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Kunne du lide ’Parasite’, skal du se den fremragende forløber ’Mother’

Repremieren på Bong Joon-hos ’Mother’ fra 2009 viser, hvordan han allerede dengang var en mester i at skabe forrygende billeder såvel som en fascinerende fortælling
Den 27-årige Do-Joon er hele omdrejningspunktet i sin mors enkle liv. Da han en dag beskyldes for at have begået et mord, sætter hun derfor alt ind på at få ham frikendt.

Den 27-årige Do-Joon er hele omdrejningspunktet i sin mors enkle liv. Da han en dag beskyldes for at have begået et mord, sætter hun derfor alt ind på at få ham frikendt.

AFP / Archives

Kultur
8. juli 2021

Da den kendte amerikanske filmkritiker Roger Ebert anmeldte Mother ved filmens amerikanske premiere i 2010, brugte han meget spalteplads på at forklare sine landsmændslæsere, hvorfor de skulle give en sydkoreansk film en chance.

I sin anmeldelse nævnte han blandt andet, at han for nyligt havde undervist et hold unge, håbefulde udenrigskorrespondenter på universitetet i Illinois, hvor kun to af dem nogensinde havde set en ikkeamerikansk film med undertekster.

Det tal er tankevækkende, når man kommer fra et lille land, hvor man løbende indtager levende billeder med hjælpende tekst i bunden – og hvor de fleste trods alt har mødt billedbårne fortællinger på andet end dansk eller amerikansk på deres vej gennem skolesystemet og verden.

Ikke desto mindre er det også herhjemme markant, hvordan visse fremtrædende filmnationer har været i udkanten af de flestes filmhorisont, og hvad en presseomtalt pris kan betyde for pludselig at komme i søgelyset.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Jeg har forlængst fundet stor fortællekunst og rigtig god cinematisk arbejde i film fra hele verden. Fantastiske film!