Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Popstjerne og edgelord Doja Cat gør hitlisten befriende sanselig

Den amerikanske popstjerne Doja Cat er den perfekte storm. Alsidig, sexet og ikke mindst en ferm tilstedeværelse online. Og så kan man også bare nyde hende med ørerne, for hendes tredje album er et udsøgt tag-selv-bord af kreativ legesyge og stærkt erotisk sanselighed. En let berøring i en tid overbefolket af udråbstegn
»Doja Cat leverer noget uundværligt, men sjældent i mainstream: en sanselig popmusik,« skriver Ralf Christensen.

»Doja Cat leverer noget uundværligt, men sjældent i mainstream: en sanselig popmusik,« skriver Ralf Christensen.

Sony Music

Kultur
27. juli 2021

Hvorfor lytte til Doja Cats nye, tredje album Planet Her, kunne man spørge sig selv som midaldrende mand – altså som denne anmelder. Med sin sofistikerede dansevenlige musik taler albummet til steder i min krop, der er begyndt at gøre lige så ondt som godt.

Well – er mit svar – fordi man kommer stærkt forfrisket og o.k. opstemt ud af det brusebad af lir og lyst, som Planet Her er. Og fordi det er musikalsk fremragende.

25-årige Amala Ratna Zandile Dlamini er født i L.A., Californien. Hun er et hitlistefænomen, og det kan der være alle mulige rigtige og forkerte grunde til. Den kommercielle og socialt medierede forurening kan lægge sig som en tung røg fra en californisk skovbrand over en popstjerne. Det spektakulære febersyn kan være alt, hvad der er. Musikvideoer, Instagram-fotos, TikTok-fandanse, tweets.

Men Doja Cat kan noget musikalsk. Hun blev en stjerne i 2020, da hun fik rapdronningen Nicki Minaj som gæst på det måske lige lovlig smooth, men ørehængende disco-house-nummer et-hit »Say So.«

Doja Cat.

Doja Cat.

Sony Music

Føles som en berøring

Der er langt flere klodser i Planet Her, ja, bag de syv røgslørs pr-dans gemmer sig en sexet, emotionel, stilistisk varieret buffet af 14 korte numre, der præsenterer Cat som en alsidig og medrivende sangskriver, sanger og rapper. Forløst af en hær af producere (jeg talte 17), kendte og mindre kendte, der giver hovedpersonen en udsøgt affyringsrampe op i stratosfæren. Reggae, reggaeton, trap-hiphop, r&b, afropop i et væld af nuancer og blandingsforhold. Et afrofuturistisk tag-selv-bord. Og utrolig let, rislende i sin produktion, det føles som en let berøring.

Doja Cat er fænomenal, når hun rapper knirkende og vrængende og drillende på »Get Into It (Yuh)«, hun klinger et sted mellem en pige og en pensionist. Og nummeret bliver endnu bedre, når hun gjalder og får svar af et lige så kækt pigekor.

Hun er også fremragende som drilsk udleverende skønsanger på »Ain’t Shit« og en yndefuldt vuggende forfører på den uimodsigelige »Woman.«

Hun dyrker også en Die Antwoord-inspireret heliumvokal på flere sange, ikke mindst den fremragende »Naked«, der prydes af en flaskepustet melodi. Og heliumsangen vender tilbage på »Payday (feat. Young Thug)«, der gennemvæves af barokagtige harpefigurer.

Jep, popverdenen er en kreativ legestue for tiden, og Planet Her demonstrerer elegant og gavmildt, hvordan hitlisterne ikke længere domineres af den noget monokrome og rytmisk formstivnede trap-hiphop.

Doja Cat formår så også ubesværet at nikke i retning af de højglanspolerede følelsesforfrysninger, der også kan findes hos Frank Ocean og The Weeknd.

Sidstnævnte er gæstestjerne på Planet Her og stjernen Ariana Grande ligeså. Altså, er Doja Cats aktier på raketfart.

Doja Cat.

Doja Cat.

Sony Music

Edgelord og milkshake duck

Hun er den perfekte storm. Alsidig, dygtig, sexet og ikke mindst en ferm tilstedeværelse online. Erklæret nørdrapper og udnævnt til edgelord, en titel, man får for at være en grænseoverskridende tilstedeværelse online. Ja, hun virker nærmest filterløs og er ret så frivolt morsom. Her er et par tweets fra de seneste 14 dage: »i’m drunk right now so i just wanna say my big ass has juice in it so yeah and also hi lol.« Og »takin a shit w my shirt off

Hun blev så også til en milkshake duck – en elsket onlinepersonlighed, der viser sig at have skidte holdninger/fortid – i 2018. Her viste det sig, at hun som 18-årig nedsættende havde kaldt rapperen Tyler, The Creator for »faggot.« Det forsøgte hun at bortforklare med, at hun dengang i high school brugte ordet tusinder af gange, men så slettede hun alle relevante tweets og undskyldte til LGBTQ-miljøet.

Det må have været en sær kattepine for hende, for i dag er Doja Cat erklæret biseksuel. Og skal man tro hendes tweets, har hun en ny, kvindelig kæreste.

Doja Cat.

Doja Cat.

David LaChapelle

Drypper som en havfrue

Åbningssangen er klart feministisk. Hun synger om undervurderingen af moderrollen, og hvordan musikindustrien har for vane at spille kvindelige stjerner ud mod hinanden. Og om stereotyper: »The world told me, ’We ain’t got the common sense.’«

Der er også afskedssange til giftige parforhold, men ellers er Planet Her en erotisk besyngelse af hende selv og hendes og elskendes kroppe, ikke mindst de ædlere dele. »Yeah, I like bananas and peaches,« lyder det.

Hun taler flydende kropssprog og fortæller, at hun drypper som en havfrue. »Just touch my body ...,« synger hun med hæs stemme. Og det gør koret også. Og det er virkelig sexet.

Og således afleverer Doja Cat noget uundværligt, men sjældent i mainstream: en sanselig popmusik.

Doja Cat: ’Planet Her’ (Kemosabe Records/RCA Records/Sony Music)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her