Anmeldelse
Læsetid: 10 min.

Amerikanske translitterære gennembrud kan gøre verden rigere på spændende litterære udtryk

De amerikanske forfattere Torrey Peters og Jordy Rosenberg har flere ting til fælles: De er begge slået bredt igennem med deres debutromaner, de skriver litterær genrefiktion, og så er de begge transkønnede og skriver om transerfaringer
De amerikanske forfattere Torrey Peters og Jordy Rosenberg har flere ting til fælles: De er begge slået bredt igennem med deres debutromaner, de skriver litterær genrefiktion, og så er de begge transkønnede og skriver om transerfaringer

Beowulf Sheehan, Natasha Gornik

Kultur
13. august 2021

Indtil videre har hverken biblioteker eller boghandlere ligefrem bugnet med romaner skrevet af transkønnede forfattere. Men noget er ved at ændre sig. Inden for de seneste år har stadig større forlag i den engelsksprogede verden antaget flere fiktionsværker skrevet af transkønnede forfattere.

To af disse værker er Jordy Rosenbergs Confessions of the Fox og Torrey Peters’ Detransition, Baby, der begge er udkommet hos Penguin Random House. På overfladen er de meget forskellige; Confessions of the Fox er en metafiktiv biografi sat i 1700-tallets London, mens Peters har skrevet en slags hyperintelligent syrligt-kynisk rom-com fra et queer New York. Men netop genrebevidsthed har de to til fælles. Begge romaner forsøger i en dobbeltbevægelse at udvide og udfordre genrekonventioner og kønnede fortællinger. Og resultatet er for begges vedkommende både sjovt og læseværdigt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her