Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Dokumentarfilmen ’Summer of Soul’ genopliver helt formidabelt den glemte ’sorte Woodstock’

’Black Woodstock’ blev Harlem Cultural Festival kaldt. Den løb af stablen samme sommer som Woodstock. Men dens afroamerikanske legender og 300.000 mestendels sorte tilskuere er udeladt af historiebøgerne. Det råder ny dokumentarfilm bod på

Hver optræden i ’Summer of Soul’ bruges til at fortælle en historie om politisk kamp eller afroamerikansk stolthed. Her står Abbey Lincoln på scenen i 1969.

Searchlight Pictures

Kultur
5. august 2021

Hurtig quiz: Hvad hed festivalen i sommeren 1969, hvor flere hundredtusinde mennesker samledes i det grønne for at lytte til nogle af tidens absolut største musikere?

Der er to rigtige svar.

Mit – og sikkert flere hvide generationers – svar: Woodstock.

Men der er også et andet: Harlem Cultural Festival.

Og som det kan erfares i den forrygende, ekstatiske dokumentarfilm Summer of Soul, så er det et mindst lige så værdigt og relevant svar.

Over seks – gratis – lørdage i sommeren 1969 gav urørlige navne som Mahalia Jackson, Nina Simone, Stevie Wonder, Gladys Knight, B.B. King, Sly & The Family Stone, Abbey Lincoln & Max Roach og sydafrikanske Hugh Masekela koncerter for samlet omkring 300.000 mennesker, mestendels sorte i Mount Morris Park i Harlem, New York.

Arrangørerne regnede ikke med politiets støtte, så The Black Panthers stod for sikkerheden, og festivalen forløb fredeligt. Og festivalen var en gigantisk succes. Kunstnerisk, politisk, socialt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bo Stefan Nielsen

Tak for anmeldelsen. Fremragende dokumentar og musik fra soulmusikkens gyldne epoke.