Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Er rockens genkomst hos rappere, popstjerner og cheerleadere af det gode? Mjah ...

Rocken er igen et ungdomsfænomen, og det skyldes en række uventede aktører. Rapperen Young Thug, superstjernen Billie Eilish og den italienske kvartet Måneskin sparker på hver deres måde musikken tilbage i mainstream – og gør op med musik spillet ved tryk på knapper
Måneskin.

Måneskin.

Ilaria Ieie

Kultur
14. august 2021

Tilbage i 1990 nåede ikke et eneste rockalbum toppen på den amerikanske hitliste. Rocken var blevet et retroteater med gamle gestikulerende hvide mænd, som virkede trætte og selvparodiske.

I stedet søgte ungdommen mod hiphoppen, der med sin frækhed formulerede det outsiderperspektiv, som den gryende generation x følte sig i øjenhøjde med. Også selv om man kom fra en hvid privilegeret baggrund.

Der var ingen, der forudså, at Nirvanas andet album Nevermind skulle smadre reglerne for, hvordan et multimillionsælgende album skulle lyde. At en fosforætsende og desillusioneret rock-afart kaldet grunge skulle sætte verden på den anden ende.

Lyder det bekendt?

Indtil for nylig dominerede hiphoppen ungdomskulturen i 2020’erne, men nu er rocken tilbage i ungdommelige skørter – og som for 30 år siden takket være uventede aktører.

I år ville ingen have kunnet forudse, at en italiensk gruppe ved navn Måneskin skulle introducere generation z for rock, da de vandt årets Eurovision Song Contest.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Gitz-Johansen

"Musikverdenen"? Måske din og hitlisternes. Ikke min. (jf artiklens rap-centriske eller hitliste-centriske synspunkt)