Anmeldelse
Læsetid: 8 min.

’Margrete den Første’ er en fuldfed storfilm, hvor det centrale drama udspiller sig i Trine Dyrholms ansigt

Det er ikke hvert år, der bliver lavet et dansk historisk drama af samme format som Charlotte Sielings ’Margrete den Første’: en gennemført flot og spændende storfilm om en kvindelig danmarkshistorisk helt i en urimeligt vanskelig situation
Kalmarunionen er fem år gammel, da dramaet i ’Margrete den Første’ udspiller sig, og det går godt, men freden er ikke en selvfølge.

Kalmarunionen er fem år gammel, da dramaet i ’Margrete den Første’ udspiller sig, og det går godt, men freden er ikke en selvfølge.

Dušan Martinček

Kultur
17. september 2021

Det er sjældent, at der bliver slået så stort et brød op i dansk film som Margrete den Første, og det er en fryd at se, at Charlotte Sieling er lykkedes med at lave et fuldfedt periodedrama. 

Her er solide kostumer, overdådige banketter, et bredt udvalg af dramatiske nordiske landskaber og flot lys, der rammer de mangefacetterede karakterer, når de fører fortrolige samtaler af danmarkshistorisk betydning.

Historien om en atypisk kvindelig regents vilje til magt og om, hvad der skal til for at holde på den, er gennemarbejdet, troværdig og fokuseret, og filmen er visuelt og stemningsmæssigt gennemført. Fotograferingen, scenografien og kostumerne ligner noget fra fantasyserien Game of Thrones, men danner her ramme om et politisk drama anno 1402, hvor Margrete 1. regerer og har forenet Danmark, Norge og Sverige i Kalmarunionen. Den varede frem til 1523 og sikrede nogenlunde fredelige forhold i Norden, der i perioden op til havde været hærget af krige og pest.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

En fantastisk film.
Se den før din nabo :)

Michael Slotsted

Meget kan man sige om Trine Dyrholm. Man kan fx sige, at hun er en dygtig skuespiller. Og så kan man give hende priser.

Men hun vandt aldrig Melodi Grand Prix, selvom hun dansede i måneskin.

Michael Slotsted

Meget kan man sige om Trine Dyrholms ansigt, men nu kan man også sige, at det centrale drama udspiller sig i samme. Det er godt gået af et enkelt ansigt, og jeg fornemmer, at Trine Dyrholm vil modtage endnu flere priser fremover.

Vi har vel ikke et ansigt i Danmark, i hvilket flere centrale dramaer udspiller sig.