Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Mens Kabul ramler, minder en fremragende bosnisk film om en lignende tragedie i Srebrenica

Timingen er vild for fremragende ’Quo Vadis, Aida?’ Den får premiere i en tid med knusende billeder af desperate afghanere ved Kabuls lufthavn. Mens den fortæller om en anden fejlslagen evakuering i Srebrenica under den bosniske borgerkrig
Timingen for filmen ’Quo Vadis , Aida?’ om de muslimske indbyggere flugt fra Srebenicas er vild og kan ikke andet end at bringe mindelser om afghanernes aktuelle forsøg på flugt ud gennem Kabuls lufthavn.

Timingen for filmen ’Quo Vadis , Aida?’ om de muslimske indbyggere flugt fra Srebenicas er vild og kan ikke andet end at bringe mindelser om afghanernes aktuelle forsøg på flugt ud gennem Kabuls lufthavn.

Angel Films

Kultur
2. september 2021

Der står 25.000 mennesker på en mark. Det ligner begyndelsen til en tidlig udgave af Roskilde Festival. Men det er ikke en fejring af samhørighed, det er et udtryk for dyb voldelig splittelse.

De nødstedte masser står uden for FN’s sikre lejr. De er flygtet fra østbosniske Srebrenica, som den serbiske hær har erobret.

Vi er i juli 1995 hen mod slutningen af den bosniske borgerkrig.

FN har flere gange stillet serberne et ultimatum. Gik hæren over den og den grænse, ville de blive bombet sønder og sammen fra luften. Men som med advarslen mod Syriens Assad om, at han ikke skulle bruge kemiske våben, så var der heller ikke dengang i Bosnien-Hercegovina nogen konsekvens af grænseoverskridelserne.

Bosniske Jasmila Zbanics fremragende og rystende Quo Vadis, Aida? fortæller den virkelige historie om tragedien uden for Srebrenica.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Og når vi nu er ved emnet, fremragende film, er der lige en ærlig og sandfærdig dansk film, der viser, at danske FN-soldater i tidligere Jugoslavien var vidne til helt åben henrettelser af handicappede serbere og kroatere, der koldblodigt blev trukket ud fra deres institution i Dvor, og myrdet på åben gade den 8. august 1995

Denne seværdige film, der beretter om danske FN-soldaters passivitet, når de blev vidne til helt urimelige og utilstedelige hændelser, har dog ikke fået nogen opmærksomhed i Danmark. - Og hvorfor mon det?

Filmen stiller også spørgsmål ved, hvorfor Danmark og også Holland i øvrigt deltog. For netop disse 2 lande varetog jo som bekendt ikke den beskyttelse at civile, der var FN´s opgave.

https://filmcentralen.dk/grundskolen/film/massakren-i-dvor