Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

60 år gammel analyse af kolonisterne og de koloniserede er stadig højaktuel

Frantz Fanons 60 år gamle analyse af racisme og kolonimagternes rolle for det afrikanske kontinents ulykke er stadig relevante i dag – ikke mindst set i lyset af revolutionære kræfter i Den Tredje Verden og Black Power-bevægelsen i USA

Den revolutionære forfatter Frantz Fanon skrev kort før sin død i 1961, at Afrika er formet som en pistol, og at Congo er aftrækkeren.

Everett Collection/Shutterstoc

Kultur
15. oktober 2021

Tidspunktet for en udgivelse på dansk af psykiater, frihedskæmper og forfatter Frantz Fanons klassiker Fordømte her på jorden kunne ikke være mere velvalgt, her få dage efter at den postkoloniale forfatter Abdulrazak Gurnah har modtaget Nobelprisen i litteratur.

Fanons skrift er en analyse af netop den europæiske kolonialismes fatale konsekvenser for de besiddelsesløse »fordømte på jorden« i Afrika og store dele af Asien. Samtidig er værket en anvisning på en revolutionær vej fremad mod national befrielse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjarne A. Frandsen

Godt med en ny udgave/oversættelse af Fanons klassiker på dansk. Det nævnes ikke, at bogen kom på dansk allerede i 1966, oversat af Lis Thorbjørnsen (Rhodos, 214 sider). Og genudgivet i Rhodos’ serie Politisk Orientering (1968, 253 sider).
Se meget mere om Frantz Fanon på Socialistisk Biblioteks linkbox:
Frantz Fanon (1925-1961)
https://socbib.dk/frantz-fanon-1925-1961/

Bjarne A. Frandsen

Tina Peirano, Hannibal Knudsen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar