Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Alcott er kendt for ’Little Women’, men hendes forfatterskab rummer en mørk side med vrede antiheltinder

Louisa May Alcott skrev sig med ’Little Women’ ind i litteraturhistorien som berømt og elsket børne- og ungdomsbogsforfatter. Nu kan du trygt gå over til den kendte ungdomsforfatters dark side
Da en ny filmatisering af ’Little Women’ ramte lærredet i 2019, blev romanen bag hyldet som tidlig feministisk litteratur. En anden og mindre kendt del af Alcotts forfatterskab blev typisk kun nævnt i bisætninger.

Da en ny filmatisering af ’Little Women’ ramte lærredet i 2019, blev romanen bag hyldet som tidlig feministisk litteratur. En anden og mindre kendt del af Alcotts forfatterskab blev typisk kun nævnt i bisætninger.

Karen Bleier/AFP/Ritzau Scanpix

Kultur
22. oktober 2021

Det sker tit, at nyt lys kastes posthumt over et forfatterskab. Få forfattere har dog ændret så meget karakter efter døden som Louisa May Alcott, der med udgivelsen af Little Women om søstrene Jo, Meg, Beth og Amy March i 1868 skrev sig ind i litteraturhistorien som berømt og elsket børne- og ungdomsbogsforfatter.

Alcotts kendte bøger var strategisk målrettet det, der i dag ville hedde teenagepiger. At mange tog – og stadig tager – kærligheden til March-søstrene med ind i voksendommen kunne blandt andet ses på den Alcott-revival, der gik igennem kulturjournalistikken herhjemme, da en ny filmatisering af Little Women ramte lærredet i 2019. Romanen blev hyldet som tidlig feministisk litteratur og en vigtig inspirationskilde for forfattere som Susan Sontag og Doris Lessing. En anden og mindre kendt del af Alcotts forfatterskab blev typisk nævnt i bisætninger, nemlig de såkaldt kulørte historier, hun skrev og solgte til samtidens romanblade.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her