Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Bruckners ottende symfoni i en flot DR-fremførelse, der dog var fattig på åndelige visioner

Der skal noget særligt til at forløse Anton Bruckners mægtigste symfoni. Torsdagskoncertens dirigent, Jukka-Pekka Saraste, viste finsk ’sisu’ og stor erfaring, men ikke emotionel varme
DR Symfoniorkestret. Arkivfoto.

DR Symfoniorkestret. Arkivfoto.

Jacob Ehrbahn

Kultur
12. oktober 2021

Som bekendt er Finland en frodig dirigentnation, det er forbløffende, hvor mange gode dirigenter denne befolkning på fem en halv million har stampet op af jorden, og en stor del af dem har sat sig markante spor uden for landets grænser. Også i Danmark, hvor der i 1990’erne var finske chefdirigenter for alle fire symfoniorkestre i København. I dag sidder andre finner på tronen i de filharmoniske orkestre i Oslo, Göteborg og Stockholm, de to yngste af dem er tillige headhuntet til prominente chefposter i Paris og London.

Jukka-Pekka Saraste (f. 1956) hører i dag til seniorafdelingen i denne krævende ledelseskultur. Han har arbejdet som chef i Helsinki og i længere perioder i Toronto, Køln og Oslo. Han er nu en fri fugl, og det lykkedes for DR Symfoniorkestret for nogle år siden at tilknytte ham hver sæson som gæst. I afvigte uge var Saraste her med Bruckners Symfoni nr. 8, og tilfældet ville søndag eftermiddag, at en anden finne dirigerede en Sibelius-koncert med Det Kongelige Kapel, Okko Kamu, engang chef for Copenhagen Phil. De er altså ikke til at komme udenom, disse utrolige finner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her