Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Filmatisering af Stefan Zweigs ’Skaknovelle’ skæmmes af søgte påfund

Stefan Zweigs novelle om to særlige skakspilleres møde om bord på et passagerskib kort efter Anden Verdenskrigs udbrud er blevet filmatiseret. Som man kunne forvente, har instruktøren tilføjet en del ydre handling til forlægget. Resultatet er en overlæsset historie
Den østrigske advokat dr. Josef Bartok (Oliver Masucci ) tages i Skaknovelle til fange af nazisterne i 1938 og må igennem et års isolationsfængsling nøjes med den intellektuelle stimulans, han kan vride ud af en stjålet skakbog med 150 berømte partier.

Den østrigske advokat dr. Josef Bartok (Oliver Masucci ) tages i Skaknovelle til fange af nazisterne i 1938 og må igennem et års isolationsfængsling nøjes med den intellektuelle stimulans, han kan vride ud af en stjålet skakbog med 150 berømte partier.

Kultur
14. oktober 2021

Umiddelbart skriger Stefan Zweigs Skaknovelle fra 1941 ikke på en filmatisering, fattig på ydre drama som teksten er. Ikke desto mindre er tyske Philipp Stölzls filmatisering af den østrigske forfatters novelle rig på storslåede billeder af en kulturs storhed og fald og et dannet menneskes indre kamp mod åndelig undergang. Stölzl og hans fotograf, Thomas W. Kiennast, har tydeligvis gjort sig umage for at udnytte filmmediets potentiale, men alt i alt er der kommet en dårligere, temmelig rodet historie ud af remedialiseringen.

Kort fortalt handler det litterære forlæg for Skaknovelle om nogle skakpartier mellem en regerende verdensmester og nogle ivrige amatører i rygesalonen på passagerdamperen mellem New York og Buenos Aires et par år efter Hitlers overtagelse af Østrig i 1938. En navnløs fortæller bruger den første tredjedel af novellen på at beskrive verdensmesteren, Mirko Czentovic, som er passager på båden, og kontemplere over skakkens væsen, samt hvilke former for intelligens det ædle spil fordrer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Refshauge

Når en bog filmatiseres, må det væsentligste være, at bogens intention bliver opfyldt.
Skaknovellens intention er at udstille nazismens psykiske ondskab og beskrive hvorledes det ødelagde personer. Det får filmen til fylde opfyldt og mere til.
Det er en meget raffineret film, utrolig flot lavet og personerne er iminente. I jeres ikke amerikanske tider burde denne film hyldes.
Du er alt for hård ved den Lone.
Jeg håber at rigtig mange vil se denne utrolige film.