Anmeldelse
Læsetid: 17 min.

Jan-Werner Müller: Læs disse tre bøger, hvis du vil forstå demokratiets krise

Populismens fremmarch blev ikke stoppet af Donald Trumps nederlag, og strømme af bøger forudsiger det liberale demokratis død. Mere interessant er dog de reformtænkere, der søger nye veje ud af krisen, skriver Jan-Werner Müller
Stormløbet på Kongressen den 6. januar er et eksempel på stærke trumpistiske kræfter hos republikanerne, der virke fast besluttede på at undergrave det amerikanske demokrati.

Stormløbet på Kongressen den 6. januar er et eksempel på stærke trumpistiske kræfter hos republikanerne, der virke fast besluttede på at undergrave det amerikanske demokrati.

Leah Millis

Kultur
22. oktober 2021

Det er snart ved at være et år siden, Donald Trump blev stemt ud af Det Hvide Hus, men det vil nok være overilet at konkludere, at demokratiets fremtid dermed blev betrygget for verden.

For det første: Det kan på ingen måde udelukkes, at Trump ikke bare genopstiller, men også genvælges som præsident i 2024.

Og for det andet: Selv hvis han blot må tilbringe sine resterende dage som selvoptaget kendis-troll og politisk charlatan, står USA (og verden) stadig over for at skulle håndtere et republikansk parti, der i massiv grad er trumpificeret.

Stærke trumpistiske kræfter hos republikanerne virker lige nu fast besluttede på at undergrave det amerikanske demokrati – dels ved at gribe til vælgerundertrykkelsesmetoder og dels ved at forsøge at få greb om valggodkendelsesprocedurer i republikanskledede stater, så de kan annullere valgresultater, der går dem imod.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Tydeligt at Jan-Werner Müller er politolog. Han interesserer sig for bøger der handler om demokratiformer ogvalgprocesser og alternativer til disse, men tilsyneladende meget lidt om, hvad demokratiet skal dreje sig om. Det er ikke så interessant at få at vide, at lotteriet er et interessant alternativ til personnumre og stemmesedler, men hvad lotteriet kan bruge tilfældig valgte borgere til at beskæftige sig med.
Må jeg i stedet foreslå en lidt ældre bog fra 2016, der beskæftiger sig med alternative økonomier, fremtidens forbrug i lyset af klimaforandringer, nye demokratiformer og nye civilsamfundsidentiteter, der skal afløse konsumptionens og lønarbejdets identitet. Bogen er skrevet af Cliff DuRand: Moving beyond Capitalism og er udgivet på Routledge. Der kan man læse om mange former for praksisser, tanker og teorier om alternative livsformer i en fremtidens knaphedssamfund, hvor de eksisterende politiske institutioner forsøges gentænkt fordi de, der allerede findes, på det skammeligste har svigtet befolkningerne.

ingemaje lange, Steen K Petersen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

En fornuftig demokratisk styreform skal have balance imellem interesser, så de privilegerede forhindres i at udnytte deres økonomiske privilegier politisk.
Dertil kommer, at de behov, f.eks. lodtrækningen medfører, også vil have betydelig indflydelse på, hvad samfundet fremmer.
Når alle og enhver kan blive udtrukket og få ansvar for fællesskabet, kan man ikke have en skole, der groft sorterer og deklasserer kommende borgere, f.eks. Derfor vil de brovtende mænd, der fremstilles som den store fare, heller ikke længere blive fremstillet i stort tal i skolesystemet - fordi de vil være en umanerlig store fare for fællesskabet.
Det er også en anden form for demokrati, hvor den enkelte ikke kan tillade sig at pleje egne interesser på magtens tinde, fordi den er kortvarig, og man lige om et øjeblik igen står sammen med de andre i flokken og skal kunne redegøre for sin beslutninger. På den måde bliver man tvunget til at varetaget de almene interesser på fællesskabets vegne.

Ib Gram-Jensen

Det er forbavsende, i hvor høj grad både artiklen og tilsyneladende (i hvert fald de to af) de tre forfattere, kredser om forskellige institutionelle greb frem for at fokusere på uligheden i ejendom, indkomst og uddannelse med hvad deraf følger af ulighed i direkte og indirekte indflydelse på politiske beslutninger og samfundsmæssig udvikling - og ikke at forglemme den økonomiske struktur (kapitalismen), som både de politiske processer og samfundets generelle udvikling er indlejrede i og underkastede.

Rolf Andersen, ingemaje lange, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Er kapitalismen en realitet eller noget, vi bilder os ind?

Svend Erik Sokkelund

Vælgerundertrykkelsesmetoder?