Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Hans Kirks ’Fiskerne’ som energisk teater med syndige tanker og lussinger

Teater Nordkraft har skabt en dynamisk teaterforestilling over Hans Kirks socialroman ’Fiskerne’. Men udtrykket er blevet noget teenageagtigt
Så er de indremissionske familier i ’Fiskerne’ på vej til deres nye liv ved Limfjorden i Teater Nordkrafts dynamiske dramatisering af romanen.

 

Så er de indremissionske familier i ’Fiskerne’ på vej til deres nye liv ved Limfjorden i Teater Nordkrafts dynamiske dramatisering af romanen.

 

Martin Høyer Poulsen

Kultur
4. oktober 2021

Klask! Lussingen er lille og hurtig – og den efterlader kinden rød og overrasket. Publikum bliver dog nok mest overrasket over, at den lille, sortklæde kvinde, der får den uventede lussing, faktisk får den af sig selv. Den lille, indremissionske kvinde med den tækkelige kjole og det bortgemte hår har tydeligvis vænnet sig til at straffe sig selv ved at slå, hver eneste gang hun synder. Og det vil sige tit. For det er hvert eneste øjeblik, hun glemmer sin ydmyge plads over for Vorherre og vover at drømme en rebelsk tanke om et bedre liv. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er interessant, at Hans Kirk lavede et greb med at gøre de lokale fiskere på Gjøl til grundtvigianere. For det var de ikke. De tilhørte også Indre mission, men de var uenige med tilflytterne fra Vestkysten om den rette lære.

Hans Kirk var i øvrigt i familie med nogle af de tilflyttede familie og også i familie med den senere konservative fiskeriminister Kent Kirk. Han boede en sommer i Gjøl, og resultatet blev bogen, som i øvrigt gjorde ham upopulær i familien.

Som et ekstra kuriosum kan jeg tilføje, at Dam-familien, som står bag gjøl-troldene også var/er indre missionske. Og da den gamle Dam døde, fandt hans familie ud af, at han mange år tidligere havde meldt sig ud af folkekirken. Præsten nægtede derfor at få ham ind i kirken til begravelsen, og se det var århundredets skandale på Gjøl.