Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Med klubmusik og tusindårgamle digte ærer Fatima Al Qadiri femininiteten som den ultimative urkraft

Under et slør af mørk mystik forener Fatima Al Qadiri det dybsindige og det babede på sit nye, elektroniske album ’Medieval Femme’
»Fatima Al Qadiri har skabt et orkanøje af et krydsfelt mellem islamisk musiktradition og moderne klubkultur,« skriver Sophia Handler.

»Fatima Al Qadiri har skabt et orkanøje af et krydsfelt mellem islamisk musiktradition og moderne klubkultur,« skriver Sophia Handler.

Hyperdub

Kultur
4. oktober 2021

En medieval femme er en middelalder-babe, en It Girl fra den mørkeste tid i verdenshistorien (måske bortset fra lige p.t.). En kvinde, der levede helt anderledes og havde helt andre rettigheder, end vi har i dag – men som også, fuldstændig som os, udfoldede sig kreativt, drømte, følte, begærede og havde ambitioner. Det ærer kunstner og musiker Fatima Al Qadri på sit tredje studiealbum, Medieval Femme.

Til albummet har Fatima Al Qadiri produceret musik med inspiration fra digte, som blev skrevet af arabiske kvinder i den klassiske periode. Det er blevet til ti elektroniske numre, som under et slør af mystik forener det dybsindige og det babede i et vidunderligt rummeligt og søsterligt fællesskab på tværs af tid, sted, trosretninger og biologiske køn.

Urfeminin kraft

Siden hun for præcis 11 år siden dukkede op med et mix til det amerikanske multimediemagasin DIS Magazine, har Fatima Al Qadiri været en af verdens mest dragende musikskikkelser. Det er, som om der går en urfeminin kraft ud fra hendes lyd, som man kan relatere til uafhængigt af ens biologiske køn. Musikken er en Pandoras æske af vildskab, uudgrundelighed, styrke og yndefuldhed. Og den er inkarnationen af de femmes, der levede før os, og som fortsat eksisterer dybt inde i os alle.

Fatima Al Qadiri blev født i Senegal, voksede op i Kuwait, og har siden hun gik ud af skolen haft base i USA, så vidt vides også med perioder i Berlin. Som datter i en kreativ familie, hvor far, mor og søster alle er kunstnere, var det måske forudbestemt, at Al Qadiri ville komme til at blive en vigtig stemme på kunstscenen. Men før hun gik viralt, nåede hun faktisk også at tage en bachelorgrad i lingvistik fra NYU. Og det er måske netop denne ægte interesse for sprog- og kulturhistorie, der mærkes på Medieval Femme, som gør, at albummet virker så stærkt.

Fatima Al Qadiri har skabt et orkanøje af et krydsfelt mellem islamisk musiktradition og moderne klubkultur. Som så mange inden for sidstnævnte genre producerer hun sin musik ved hjælp af MIDI-boards, monitors, mikrofoner og computerprogrammet Logic. Men hun sampler også akustiske, traditionelle instrumenter fra Mellemøsten. Med overdreven rumklang, langsomt orgelspil og vokaler manipuleret til umenneskelighed, sætter hun en højtidelig, nærmest kultisk stemning, der får én til at tænke på højborge, gevandter, dramatiske slag, uendelige karavaner, storslåede festritualer, sex og død.

Mørkt, mystisk og yndefuldt

Medieval Femme handler om det feminines mørke, tidsløse mystik. Derfor er albummet en lige så forførende som forskrækkende affære. Fatima Al Qadiri undersøger konkrete såvel som abstrakte figurer: konkubinen (en højtstående mands elskerinde, og derfor en privilegeret post), Saba (et kongerige, der optræder både i Biblen og Koranen), Succubus (en folkloristisk dæmon af kvindekøn) og forfængelighed. I hendes dunkle, ambiente univers fremstilles det feminine som et dark room, hvor man ikke behøver kunne skelne nogen eller noget fra hinanden, for at få en fornemmelse af oprindelighed, ubeskrivelig skønhed og uanede kræfter.

På samme måde som så mange berygtede, mytologiske kvindefigurer – sirenerne og de nordiske huldrer, for eksempel – viser Medieval Femme kontrasten mellem det tiltrækkende ydre og det forfærdelige indre. »Golden« lokker med sin afgrundsdybe, industrielle bas og lyse, sustainede vokal lytteren ind i en drøm, som, med det samme man er fanget, udvikler sig til et mareridt. Men til forskel for i de gamle myter er der ikke noget moraliserende over albummet. Både det feminines frygtelighed og fabelagtighed bliver fremstillet lige værdifuldt.

Det minimale, og tydeligst spoken word-agtige »Tasakuba«, var et af de første numre, Al Qadiri skabte til pladen. Vokalen er samplet ud fra en youtubevideo med oplæsning af den berømte, arabiske digter Al-Khansa, der levede i det syvende århundrede, og skrev indgående om den sorg, hun oplevede efter at have mistet sine brødre.

Medieval Femme er et album, der ærer femininitet som den ultimative urkraft. Med udgangspunkt i mere end tusindårgamle arabiske digte har Fatima Al Qadiri skabt et højaktuelt, multikulturelt lydværk over kvindelig identitet. Værket hylder det mystiske og det yndefulde, men er også et oprør mod det pæne, stille, ordentlige og harmoniske, som kvinder verden over forventes at repræsentere. Albummet stryger helt til vejrs, fordi selve lyden er lige så radikal, som viljen bag den.

Fatima Al Qadiri: ’Medieval Femme’ (Hyperdub Ltd.)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her