Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Norske Hanne Ørstavik skriver nådesløst og smukt om at miste sin mand til kræft

Hanne Ørstaviks lille roman om ægtemandens død er en hjerteskærende perle
Romanen handler blandt andet om, hvordan man lever, mens man venter. Vi kommer helt tæt på.

Romanen handler blandt andet om, hvordan man lever, mens man venter. Vi kommer helt tæt på.

Håkon Mosvald Larsen

Kultur
8. oktober 2021

»Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre med disse dage, denne tid, hvor døden er det mest synlige i alle ting. Jeg elsker dig.« Sommeren 2020 mistede den norske forfatter Hanne Ørstavik sin mand til kræft. Da havde de været sammen i fire år: to år uden og to år med sygdom. Han var hendes italienske forlægger, de var gift og boede sammen i Milano.

Romanen ti amo – jeg elsker dig udkom på norsk for et år siden, i oktober 2020, med et fint, sartrosa omslag og titlen skrevet i gråt. Der er noget på én gang skrøbeligt og insisterende, noget roligt monumentalt ved det romanomslag. Den danske udgave, som udkommer nu, er også elegant, men på en lidt anden måde: Med sit forsidefoto af to kornblomster i modlys ligner den sådan en bog, man giver i gave til pårørende, en bog om kærlighed og sygdom og død, som måske kan hjælpe ved at sætte ord på noget universelt igennem den personlige fortælling, og det tror jeg, at den kan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her