Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Ny fængslende roman fra afdøde John le Carré kommer tæt på den ubehagelige sandhed

Hvorfor ’Sølvblik’ skulle blive liggende færdigtskrevet i skrivebordsskuffen til efter John le Carrés død, er et mysterium. I bogen leverer le Carré sin hidtil mest fragmenterede version af en britisk efterretningstjeneste
John le Carrés søn, Nick Cornwell, har færdiggjort bogen, som – ifølge Cornwell – først er blevet udgivet efter le Carrés død, fordi bogen »kom for tæt på den ubehagelige sandhed, og jo mere han arbejdede på den, jo mere han forfinede den, des tydeligere blev det«.

John le Carrés søn, Nick Cornwell, har færdiggjort bogen, som – ifølge Cornwell – først er blevet udgivet efter le Carrés død, fordi bogen »kom for tæt på den ubehagelige sandhed, og jo mere han arbejdede på den, jo mere han forfinede den, des tydeligere blev det«.

John Macdougall

Kultur
29. oktober 2021

Ved sin død sidste år efterlod John le Carré sig manuskriptet til Sølvblik. »Ikke ufærdigt, men tilbageholdt. Omskrevet igen og igen,« som der står i efterskriften forfattet af Nick Cornwell, le Carrés søn, der for nogle år siden lovede sin kræftsyge far at færdiggøre værket.

Med en vis bæven læste sønnen romanen, der med hans egne ord »var formidabelt god«. Jeg er enig, og som Cornwell – der selv er forfatter under navnet Nick Harkaway – efterlader Sølvblik også mig med spørgsmålet om, hvad der afholdt le Carré fra at udgive værket, som han påbegyndte allerede i 2013.

»Hvorfor fik manuskriptet lov at blive liggende i skrivebordsskuffen, blive taget frem og omarbejdet for derefter at blive lagt væk – indtil dette øjeblik?«

Nick Cornwells egen teori – »grebet ud af luften, instinktiv og umulig at bevise« – går ud på, at faren følte, at bogen »kom for tæt på den ubehagelige sandhed, og jo mere han arbejdede på den, jo mere han forfinede den, des tydeligere blev det«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her