Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

En snakkesludrende alkoholiker giver sig selv syndsforladelse

Hverken som »kontrafaktisk selvbiografi« eller litterært værk føles det, som om Kristian Ditlev Jensens nye roman ’Bar’ går alkoholplanken ud
’Bar’ er som litterært værk en historie om en tiltagende alkoholiserede præst, der nølende bekender et par ting, men på forhånd har lovet sig selv syndsforladelse.

’Bar’ er som litterært værk en historie om en tiltagende alkoholiserede præst, der nølende bekender et par ting, men på forhånd har lovet sig selv syndsforladelse.

Marius Renner

Kultur
15. oktober 2021

Romanen Bar er udformet som et livets drinkskort. Hvert kapitels handling slår ring om en drik: Det kan være alt fra Mersault til coffeecreamer, Gul Gajol, Irish Morning Tea eller slåenlikør.

Kristian Ditlev Jensens nye roman har en snedigt dobbelttydig titel, der dels betegner et etablissement, der serverer våde varer – men også det at være nøgen eller blottet. Og bogen lover således at være en hudløst ærlig beretning om et liv med alkohol i store mængder.

Vi begynder dog i blændende erindringsglimt fra barndommens 1970’ere med rabarbersaft og mælk. Farmor pumper vand op fra gårdspladsen og serverer det for børnene som gåsevin i krystalglas: »Det er det, gæs drikker. Men de drikker det kun, når det skal være rigtig fint. Det er deres vin,« ordtryller hun. Det er selvfølgelig bare vand, men scenen er trofast over for barndommens magi.

Skræmmebillederne melder sig hurtigt: Morbroren er alkoholiker. Han tyrer en pose øl i svælget med drengen i hånden foran den lokale Spar – og ryster helt forfærdeligt, for han er egentlig på antabus. Han drikker det væk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her