Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Suzanne Brøggers dagbog er et berigende selvportræt – og meget mere end striden i Det Danske Akademi

I ’En forfatters dagbog 2010-2020’ af Suzanne Brøgger føler man sig taget ind i en udbytterig samtale med en klog og lykkelig kvinde, der har kendt megen ulykke
Efter endt læsning af Suzanne Brøggers dagbog føler man sig taget ind i en udbytterig samtale med en klog kvinde, skriver anmelder Erik Skyum-Nielsen.

Efter endt læsning af Suzanne Brøggers dagbog føler man sig taget ind i en udbytterig samtale med en klog kvinde, skriver anmelder Erik Skyum-Nielsen.

Martin Lehmann

Kultur
12. oktober 2021

»Om hvad kan et ordentligt menneske tale med mest fornøjelse?
Svar: om sig selv.
Nå, så vil jeg da tale om mig selv.«

Sådan placerede Dostojevskij i optakten til Optegnelser fra et kælderdyb (del af En forfatters dagbog 1861-1880) sin person midt i sin skrift. Metoden var tidligere brugt af blandt andre Augustin i hans Bekendelser, Montaigne i hans Essais og Rousseau i dennes Confessions, og når den som hos dem bruges med kløgt, kan den bringe læseren i intim forbindelse med et andet menneske – dets tanker og overvejelser, men tillige dets lidenskaber, lidelser og personlige kriser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

OMG for 'anmeldelse.'
Ydmygt bøjet i støvet foran grevinden til Løve herred slæbes vi igennem superlativ på superlativ. Alt er godt. Alt storslået. Alt fra hertugindens mund er berigende. Hertugindens egen galde og ondskab undskyldes og bortforklares.
Kunne have stået i Berlingske Tidende. I midtfirserne.

Ete Forchhammer

Velgørende at læse om hele bogen og ikke kun om en del.
Men der kan vist skrives specialer om hangen til at finde noget at blæse stort op. Umiddelbart mindes jeg modtagelsen af Günther Graß‘ erindringer?

Godt, at vi ikke må nøjes med Peter Nielsens 'anmeldelse'.
Erik Skyum-Nielsen har fået udbytte af læsningen af Suzanne Brøggers dagbog og er hende venligt stemt.
Det er da kun godt!

Utroligt, som en bog kan bedømmes forskelligt. Jes Fabricius Møller kan bestemt ikke lide Suzanne Brøgger, hvad hans anmeldelse i Kristeligt Dagblad bærer præg af. Det kan Erik Skyum-Nielsen til gengæld. Hvad skal man tro. Det ender vel med, at man bliver nødt til at læse bogen selv, for at finde ud af hvad der op i ned i forhold til Erik Skyum-Nielsens sympati og Jes Fabricius Møllers idiosynkrasi. Sidstnævnte får i øvrigt også lejlighed til at rette en bredside mod Carsten Jensen.

Morten Balling

Selvportræt, selvbiografi, selfie, ...