Ugen på kulturgangen
Læsetid: 5 min.

Ugens anbefalinger: Silicon Valleys Britta Nielsen under afhøring og en ny computerskabt symfoni af Beethoven

Retssagen mod skandaleramte Elizabeth Holmes bag Theranos har det hele: store summer, falske underskrifter, afpressede ansatte. Mennesket slår computeren i at komponere Beethoven, og der udspiller sig et plagiatdrama om et selvhelligt brev om organdonation. Og så er der 20 minutters stående bifald til filmkomponisten John Williams
En regnestærk computer er blevet fodret med Beethovens skitser og notitser samt partiturer fra tidligere værker og samtidige komponister.

En regnestærk computer er blevet fodret med Beethovens skitser og notitser samt partiturer fra tidligere værker og samtidige komponister.

Sofie Holm Larsen

Kultur
22. oktober 2021

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Beethovens ufuldendte fuldendt: Hurra, mennesket slår maskinen

Computerskabt musik: ’Beethoven X’, Beethovenfesten i Bonn og online på Magenta Musik 360 (efter en times intro)

Okay: Efter »Ode an die Freude« i den 9. symfoni er det svært at forestille sig, hvordan Beethoven skulle lave en tiende af slagsen. Da han døde i 1827, efterlod han da også kun skitser og fragmenter til sin ufuldendte symfoni.

I anledning af 250-året for hans fødsel blev værket nu alligevel uropført i fuld længde ved Beethovenfesten i Bonn den 9. oktober. En regnestærk computer var nemlig blevet fodret med Beethovens skitser og notitser samt partiturer fra tidligere værker og samtidige komponister. Og svupti: Ved hjælp af kunstig intelligens og en række menneskelige udvalg undervejs var det ufuldendte pludselig fuldendt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian Mondrup

Man slipper udenom introduktionen til "Beethoven X" på YouTube:, hvor man kan høre 3. sats, Scherzo:

https://www.youtube.com/watch?v=RESb0QVkLcM

Og det er mere end rigeligt til at klargøre Matthias Sonnes pointe, at Beethoven X er en rodet affære. Scherzoen består mestendels af motivbrokker fra komponistens 5. symfoni. I B-stykket (trioen) lægges der op til en fuga (en slags kanon) uden at det bliver til noget. Om ikke før så står det fancy AI-udstyr af, når det kommer til den alt andet end trivielle opgave at virkeliggøre en teknisk OK fuga, for slet ikke at tale om en høreværdig fuga.

Projektet minder lidt om 'værket' Musikalsk Terningkast (Musikalisches Würfelspiel) med større eller mindre ret tilskrevet selveste Wolfgang Amadeus Mozart. Det består af 176 enkeltstående, nummererede takter, som lader sig vilkårligt kombinere, f.eks. valgt ved terningkast.